måndag 6 november 2017

Barcelona och Priorat. Del 4: Celler de l´Encastell

Förmiddagens besök hos Mas Doix skrev jag om häromdagen. Det hade blivit dags för lunch.Vi förflyttade oss till den lilla byn Torroja del Priorat.

Vi intog den på  Cal Compte en gammal lantlig byggnad med en fantastisk utsikt.  En mycket välsmakande lunch och så en provning av åtta viner. Vi gjorde detta tillsamman med den mycket sympatiske Raimon Castellvi (en av ägarna) samt hans gode vän Ricard. Raimons engelska var inte den allra bästa så därför var det kompisen Ricard som ledde själva provningen. En mycket trevlig och gladlynt herre med en stor portion humor och så klar mycket kunnig.
Raimon Castellvi till vänster och Ricard till höger.
Celler de l´Encastell är en litet familjeföretag i utkanterna av den lilla byn Porrera. Familjen Castellvi har odlat druvor här under många år och sålt dom till det lokala kooperativet. 1999 tog Raimon Castellvi och hustrun Carme Figuerol  beslutet att producera vin under eget namn.

Bilder lånade från Celler de l´Encastell hemsida.
Idag äger dom tre små vingårdar:
- MAS D´EN CACADOR
En 2 ha stor vingård planterad med 50% Grenache och 50% Carignan som är mellan 75 och 100 år gamla. Vingården ligger runt 500 m över havet och vetter mot norr. Det är härifrån som druvorna till vinet "Roquers de Porrera" kommer samt endruve-vinerna Samso och Garnatxa.

Bilder lånade från Celler de l´Encastell hemsida.

- MAS D´EN FERRAN
Detta är en 5 ha stor vingård på en terrasserad bergssluttning, som 1995 planterades med Grenache, Cabernet S, Merlot och Syrah. Här växer också druvorna till vinet Marge.
- ELS ARBRES
Endast dryga hektaren stor. Här planterades 2008 Carignan och Merlot. Även dessa druvor används till vinet Marge.
Celler de l´Encastell producerar drygt 25 000 flaskor varav deras storsäljare Marge svarar för 20 000 fl.


2016 Coret de Cal Bessó
Ett vin gjort på vit Grenache till 100%. Vinet kommer från grannregionen Montsant.
Ett småtrevligt vin. Ungt och friskt med smak av äpplen, örter, lite kryddor och en fin blommighet i avslutet. Ganska lättdrucket.
Betyg 3+


2014 och 2012 Marge
Druvmixen varierar mellan åren. Det domineras alltid av Grenache och för 2014 är blandningen: Grenache (50%), Carignan (10%), Merlot (20%), Cabernet Sauvignon (15%) och Syrah (5%). Årgång 2012 hade 10% mer Grenache och lika mycket mindre av Cabernet S och Merlot.
Vinet har fått tillbringa ett år på delvis nya fat av amerikansk ek och delvis på fat som använts en gång tidigare till deras vin Roquers de Porrera.
Ett väldigt gott vin med en härlig mörk frukt och med örter och skiffriga mineraler som dominerar både doft och smak. Detta gäller för såväl 2014 som 2012.
Båda årgångarna har en bra syra som ger vinet friskhet. Tanninerna är lite mer närvarande och tuggiga i version 2014 medan 2012 ger en mjukare känsla.
Eftersmaken är något längre än medel och får mig att tänka på solmogna björnbär, choklad, blommor och aningens vanilj.
2012 tycker jag känns mer mogen och att dofter och smaker djupnat.
2014 kan nog utvecklas ytterligare. Betyget gäller båda årgångarna.
Betyg 4
Årgång 2014 av Marge finns i beställningssortimentet för 260 kr  med nr 70562. Vi har så klart redan fyllt på med några flaskor.


2000 och 2015 Roquers de Porrera
Det här är deras prestigevin. Runt 5 000 flaskor gör dom.
Vinet är gjort på mixen Grenache (40%), Carignan (40%) och Merlot, Syrah (20%). Grenache och Carignan kommer från vingården  MAS D´EN CACADOR, där druvstockarna har en ålder av 75-100 år. Merlot och Syrah kommer från väsentligt yngre plantor, men ändå runt 20 år gamla.
Vinet har fått mogna cirka 16 månader på barriquer av fransk ek, varav hälften nya och den andra hälften använts en och två gånger tidigare.

2015
Ett ungt vin, som till viss del inte släpper loss fullt ut. Det känns att det är oförlöst på något sätt. Ändå fullt av smaker och riktigt gott!
I doften lite jord och läder, men framförallt en mörk frukt, medelhavsörter och grusiga mineraler.
I munnen återkommer intrycken från doften. Just frukt- och bärsmakerna indikerar en lovande framtid. En bra syra och småbitande tanniner. Redan nu i en bra balans. Här finns en lång eftersmak med lite lätta toner från fathanteringen.
Det här kommer att utvecklas bra de närmaste åren.
Betyg 4+
På "Bolaget" finns vinet i beställningssortimentet för 458 kr i den alldeles utmärkta årgången 2013.

2000
15 år äldre och visst känns det att vi har att göra med ett moget vin, där dofter och smaker spelar ut hela sitt register. Den mörka frukten är komplex och fylld av nyanser: mogna björnbär, lite blåbär, körsbär och hallon. En mångfald provencalska örter med någon pinjekvist. En mineralrikedom av skiffer, grus och krita. Allt i balans och harmoni. Syran ger fortfarande en bra friskhet, medans tanninerna är rejält avrundade och gör att vinet känns mjukt.
Betyg 5-


Provningen avslutades med att vi fick smaka två stycken små underverk. Två endruveviner, där Raimon fått till verkliga fullträffar. Båda väldigt unga, men sagolikt goda redan nu.



2014 Roquers de Garnatxa
100% Grenache från vingården  MAS D´EN CACADOR, där druvstockarna har en ålder av 75-100 år. Vinet har fått 8 månader på begagnade franska ekfat (400-liters). 600 flaskor görs av detta vin.
Ett himmelrike för en Grenache-älskare.
Visst är det här fortfarande ett ungt vin, som kommer att utvecklas lite till. Redan nu kan vi konstatera att det är sagolikt gott med en sådan härlig grenachefrukt, där blandningen röda och mörka bär har ett stort genomslag. Fina örter, bra mineralitet, härlig syra och smånafsande tanniner.
Say no more!!
Betyg 5-
På SB ligger priset på 665 kr.

2015 Roquers de Samsó.
100 % Carignan eller Samsó från vingården  MAS D´EN CACADOR, där druvstockarna har en ålder av 75-100 år. Vinet får tillbringa mellan 16 och 18 månader på nya barriquer av fransk ek. Dom gör mellan 300 och 600 flaskor av det här vinet.
Vilket vin! Ännu ungt och redan fantastiskt gott. Ändå tror jag det kan utvecklas ytterligare.
I doften läder, jord och läckra mörka bär med underliggande mineraler. Örter så klart. I bakgrunden några försiktiga toner av violer och faktiskt mandariner.
Det är ändå när jag får vinet i gommen, som den verkliga upplevelsen börjar. Så gott, komplext och med elegans. Går det att klä det här i ord? Kan jag göra vinet rättvisa? Tveksamt. Carignan när det är som bäst med en generös mörk frukt: björnbär, mörka körsbär, lite blåbär och något mörkt plommon. En komplex örtsamling där rosmarin särskilt noteras. Lite fat med mörk choklad och någon ton av espresso. Bra syra och därtill tanniner som nafsar i gommen. Lång eftersmak med mera frukt, örter, mörk choklad, violer och mineraler.
Ropen skalla: Gott!Gott!Gott!
Betyg 5
Vinet finns ej hos Systembolaget. På plats ligger priset på 55 euro. Visst fick några flaskor hitta sitt hem hos Vintankar.
En fantastisk eftermiddag gick mot sitt slut. Den goda maten och Raimons och Celler de l´Encastells underbara viner gjorde att vi väldigt nöjda satte oss i bussen mot hotellet.
Vännen Lars i ett intensivt samtal med Raimon, Miquel och Ricard.
Utsikt från matsalen
Fredrik från Club Amarone introducerar oss för eftermiddagens värdar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar