måndag 27 november 2017

Paul Bara. Roséchampagne på halvflaska.

För en tid sedan damp det ner ett mail från Franska Vinlistan med ett erbjudande om att det fanns möjlighet att köpa en roséchampagne på halvflaska från producenten Paul Bara. 12 flaskor var en tvungen till att köpa, så ett samtal med brodern och vi beslöt att dela på en kartong.
Flaskorna fick vila ett par veckor innan det var dags att pröva den första.
Paul Bara är en producent jag läst mycket gott om, men vars champagner jag faktiskt aldrig prövat. Deras historia i champagne går tillbaks till 1600-talet, men då mer som jordbrukare och djuruppfödare. 1833 startar deras historia som vinodlare och 1929 börjar dom göra vin under eget namn.

Idag äger dom 11 ha varav 9,5 ha är Pinot Noir. Samtliga vingårdar är klassade som Grand Cru och ligger i Bouzy förutom en liten (0,5 ha)  vingårdslott i Ambonnay. Årsproduktionen är 100 000 flaskor fördelade på: Brut Réserve, Rosé, Grand Millésime, Special Club, Special Club Rosé, två varianter av BlancdeNoir samt ett stilla rödvin.

Sedan tidigt 80-tal är det Chantal (äldsta dottern till Paul Bara) som ansvar för verksamheten.
Den här champagnen görs på blandningen Pinot Noir (70%), Chardonnay(18%) och med en slatt(12%) av deras stilla röda vin. Hälften är vin från en specefik årgång och den andra hälften är s k reservvin.
Vinet har fått ligga i fyra år på sin jästfällning. Det har fått en dosage på 8 g per liter.
I doften hittar vi röda bär främst smultron och körsbär samt en liten pepprig pinot-noir-ton. Även något av blodapelsin kan vi notera. En trevlig och inbjudande doft.
I munnen är det första vi noterar de friska pigga röda bären. Smultron och körsbären från doften återkommer, men nu förstärkt med hallon och jordgubbar. Fina syrliga röda äpplen bygger upp den här champagnen. Lite nybakat bröd, citrus och mineraler (steniga och kritaktiga) förstärker komplexiteten. I avslutet delikata inslag av blodgrape.

En härlig champagne med bra friskhet och fräschör.
Fantastiskt gott!
Betyg 4


Vi besökte Barcelona för en månad sedan. Vi fick då testa
en tapas, som vi först ställde oss skeptiska till, men till sist kom att tycka riktigt bra om.
I botten en aprikoshalva som fylls med getost och toppas med en bit ansjovis. Allt ska tas i en tugga. Och i Barcelona sköljas den ner med lite Cava. Helst en rosévariant.
Jo, det är faktiskt riktigt gott!
 Fast här på hemmaplan fick det bli roséchampagne och detta fungerade precis lika bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar