torsdag 23 november 2017

Chateauneuf-du-Pape och 3xPiemonte

Vi har druckit några viner som egentligen kanske är värda egna bloggposter, men vi ligger efter med bloggandet så här kommer några flaskor vi druckit och som vi verkligen uppskattat. Det blir endast några korta kommentarer.

2011 Chateauneuf-du-Pape Cuvée Réseservée, Domaine du Pegau
Vinet är gjort på Grenache (85%), Syrah (9%), Mourvèdre (4%) samt 2% övriga tillåtna druvor, som vuxit på vinstockar med en ålder runt 60 år. Vinet har fått mogna i 18 månader på stora ekfat (foudres).
Härlig solvarm mörk frukt i doften, där vi särskilt tar till oss de solmogna björnbären, blå plommon, provencalska örterna och lite läder.

Smakerna går lite i samma stil med en komplex fruktkompott: björnbär, plommon, körsbär, sv vinbär och några hallon.Några nypor torkade örter. En bra syra och smånafsande tanniner förhöjer intrycken. I eftersmaken får frukten sällskap av lakrits, kakao och lite espresso.
Ett vin i en perfekt balans och harmoni just nu. Helt enkelt sagolikt gott. Tveksamt om det kan bli så mycket bättre än så här.
Betyg 4++
Vi fyndade det här vinet för tre år sedan hos Franska Vinlistan för 359 kr. På "Bolaget" är priset 585 kr för årgång 2012.


2008 Austri
Ett vin på druvan  Barbera från producenten San Fereolo. Vi befinner oss i kommunen Dogliani i den södra delen av Piemonte. 
Biodynamiskt certifierade sedan ett decennium.
Naturlig jäsning så klart. Skalen får ligga kvar med musten i närmare en vecka. Vinet får sedan mogna i 16 månader på ekfat av lite olika storlekar innan det buteljeras.
Ett läckert, slankt, lite småstramt vin med en härlig röd frukt. Här finns nypon, rosor, lite kryddor bl a svartpeppar, lagerblad och faktiskt lite torkad frukt. Det senare framförallt i avslutet. 
Gott som bara den. Vi faller pladask för det här härliga vinet.
En barbera när den är som bäst.
Vi köpte vår flaska för ett par månader sedan för om jag minns rätt 169 kr. Nu är den slutsåld på "Bolaget". 
Betyg 4
Den har på senare år dykt upp på höstkanten och brukar säljas slut på några veckor. Väl värd att hålla utkik efter.

2012  Di Fatto Monferrato Rosso
Familjen Tacchino har i mer än tre generationen hållit på med vinframställning. Vi befinner oss i Monferrato i Piemonte.
Vinet är gjort på en blandning av Cabernet Sauvignon, Barbera och Dolcetto. Proportionerna har jag inte lyckats få fram. Genomsnittsåldern på vinstockarna ligger runt 40 år.
Druvorna vinifieras var för sig i ståltankar. Efter jäsningen blandas vinet och får sedan ligga på 225 hl stora ekfat.
Årgång 2010 drack jag för ett par år sedan. Du hittar mina tankar här.
Doften är präglad av mörk frukt, läder, lite jord, några små nypor örter och rosor. Finstämd och mycket trevlig.

I gommen är det till en början den fina bärkompotten som dominerar. Mestadels mörka bär, men även lite rödare såsom lingon, tranbär och hallon. Efterhand kan vi känna örter, nypon, rosor och några diffusa toner från fathanteringen. Det finns genomgående en pigg och trevlig syra. Tanninerna nafsar lite försiktigt i munhålan. Eftersmaken är medellång och här får vi lite sötlakrits, kakao och unset rökta charkuterier. Kanske inte ett vin för den fina middagen, mer ett vin till husmanskost och pasta rätter. Men gott är det!
Betyg 4-
Minns jag rätt betalade jag runt 150 kr och för den pengen  tycker jag man får rätt mycket vin. Det dyker upp varje år i det tillfälliga sortimentet hos SB. Flaskorna brukar gå åt ganska så snabbt. Det gäller med andra ord att vara alert då den nya årgången lanseras.


2000 Barolo Poderi Scarrone
Producent är Terredavino. En producent som köper in druvor från kontrakterade odlare (långtidskontrakt). 
Poderi Scarrone kommer från en och samma vingård. Druvorna är handplockade och man har bara valt den bästa frukten i vingården. Vinifieringen är traditionell med 10-15 dagars jäsning med skal i relativt låg temperatur. Därefter mognar vinet i små ekfat i 24 månader.
I doften hittar vi massor av röda bär, ett elegant inslag av rosor och violer, nypon, några diskreta örter samt en liten mörkare ton av våt jord och multnande höstlöv.
Det är när vi tar första klunken som vi riktigt tänder till.
I munnen noterar vi omgående att vi har med en fullmogen Barolo att göra. Här finns fortfarande en bra friskhet med en syra som drar mot tranbär. Visst katten är tanninerna närvarande, dock har de med åren rundats av och blivit rundare och mjukare, men bjuder fortfarande ett trevligt motstånd.
Vi känner smaken av en ljuvlig bärkompott bestående av hallon, björnbär, körsbär och jordgubbar. Lite örter, några varv med pepparkvarnen och lite torkade rosor. I den medellånga eftersmaken får de röda bären sällskap av någon munsbit choklad, en violpastill och en knivsudd vanilj.

Ett läckert och välsmakande vin, som vi följt i ett decennium. Den sista flaskan är nog den bästa. Precis som det ska vara.
Betyg 4+

En sexpack inköpt via Beställningssortimenmtet 2007 för 250 kr flaskan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar