måndag 13 november 2017

Brunelli. Oktober. Amarone della Valpolicella.

Rapporten för oktober månad har blivit rejält försenad. Vintankar har varit på resa i Priorat och Alberto Brunelli, som är den från familjen som förser mig med information, har också varit bortrest samt därtill haft lite problem med ett öga. Sammantaget gör detta att det får bli en kortare rapport än tidigare månader.
Nedan hittar du länkar till årets föregående månader:
Januari- Campo Inferi
Februari- Bianco di Custoza
Mars-Corte Cariano
April. Ripasso
Maj: Carianum
Juni: Campo del Maestro
Juli:Overnight (rosé) och Pa´Riondo (vitt)

Augusti: Valpolicella Classico och Superiore

September: Resol

Årets skörd var i stort avklarad innan september månads utgång.

Druvorna till Corte Carianum, Campo del Maestro, Amarone, Amarone Riserva Inferi och Titari samt Recioto görs alla på torkade druvor. Druvorna ligger för torkning på loftet med stora fläktar som cirkulerar luften.

Inomhus är det full aktivitet med arbetet för att producera Classico och Superiore.
Årets Valpolicella Classico har pressats, fått jäsa på ståltankar och får sedan vila på ståltankar till någon gång i mars, då det buteljeras
Deras Superiore har även den pressats och fått jäsa på ståltankar. Den ska så småningom pumpas över till stora ekfat, men där är vi inte riktigt ännu.

Brunelli Wine gör tre olika amaroneviner. Två av dom (Inferi och Titari) är riservor. Se definition nedan enligt Consorzio Valpolicella:
6) Innan viner etiketterade ”Amarone della Valpolicella” släpps på marknaden måste de genomgå en lagringsperiod på minst 2 år efter den 1 januari året efter skörden.
”Amarone della Valpolicella”-viner med beteckningen ”Riserva” skall genomgå en lagringsperiod på minst 4 år efter den 1 november samma år som skörden.

Källa: Club Amarones hemsida.

Deras riservor har jag druckit ett flertal olika årgångar av och hyllat här på bloggen. Under oktober har jag ägnat lite mer tid åt deras "vanliga" Amarone.

2013 Amarone della Valpolicella Classico.

Den här amaronen görs på en druvmixen av Corvina (65%), Rondinella (25%) och Corvinone (10%). Druvorna kommer från deras vingårdar i San Pietro in Cariano och Pedemonte belägna på en höjd av 160  meter över havet. Druvorna har fått torka i cirka tre månader. I januari pressas druvorna och jäsningen sker vid en låg temperatur och varar runt 40 dagar. Vinet får sedan vila upp sig i två år på barriquer och tonneaux (lite större tunnor) gjorda av ek.

Färgen är rubinröd och har en något ljusare ton än de båda riservorna
Det här är en ung amarone, vilket märks i såväl doft som smak. På något sätt blir det ju så att den jämförs med sina båda syskon Inferi och Titari, vilket inte är rättvist, men omöjligt att låta bli.
Den har inte samma djup, komplexitet och intensitet. Den blir enklare, men också lättare och har en ljusare frukt. Ändå vill jag påstå att den har sin egen charm. Den ska drickas hyfsat ung. Något år till i källaren gör nog ingen skada, men definitivt inget för långlagring.
I doften finns söta, mörka körsbär, vinbär, blåbär, lite örter och ett tydligt inslag av vanilj från fatlagringen.
I munnen känns vinet, precis som jag skrev tidigare, lite lättare. De söta, mörka körsbären i en lite syrligare variant dominerar. Lite toner från fatlagringen kan vi notera, men detta är inget som stör oss. Lite örter. Bra syra. Hyfsat mjuka tanniner. Eftersmaken är något längre än medel med lite torkad frukt, mörk choklad, lakrits och mera söt körsbär.
För den som vill ha sin amarone lite lättare är det här en bra representant.
Betyg 3++

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar