torsdag 30 november 2017

Brunelli. November. Recioto

November går mot sitt slut och det har blivit dags att lämna en rapport från "vår" vingård dvs Az Agr Brunelli. Oktober rapporten var både försenad och lite kortfattad, men nu har jag fått en fullödig rapport från Alberto, som omfattar lite händelser från både oktober och november.
Nedan hittar du länkar till årets föregående månader:
Januari- Campo Inferi
Februari- Bianco di Custoza
Mars-Corte Cariano
April. Ripasso
Maj: Carianum
Juni: Campo del Maestro
Juli:Overnight (rosé) och Pa´Riondo (vitt)
Augusti: Valpolicella Classico och Superiore

September: Resol
Oktober: Amarone della Valpolicella

Vad jag inte nämnde i oktoberrapporten var att första veckan i oktober skördades de Garganegadruvorna som används till Carianum. Dessa är då lätt övermogna och pressas direkt efter skörd.Väldigt bra kvalitet på dessa druvor i år. Musten får ligga tillsammans med skalrester en kortare tid innan den pumpas över till barriquer, där jäsningen tillsammans med skalen äger rum under flera veckor. Barriquerna skakas föra att få jästen att cirkulera och på så sätt extrahera färg och smakämnen.
Valpolicella och Valpolicella Superiore skrev jag om i oktoberrapporten.

I mitten på november var det Corte Cariano-dagen. Det var dags att pressa de torkade druvorna  (Corvina 100%) som efter två månader ansågs klara. Högt PH-värde, sockerhalt mm tyder på att det blir ett väldigt fokuserad och fruktkoncenterat vin. Det får jäsa i deras största ståltankar.

Ett vinfält cirka 500 m från deras huvudanläggning röjdes rent från gamla vinstockar, rötter och större stenar. Detta gjordes direkt efter skörden i oktober, då man ändå hade en del gästarbetare på plats och det torra vädret gjorde arbetet makligare. Till våren ska här nyplanteras.

I oktober var det full fart på deras Agroturismo, då vädret var soligt och varmt. Nu i november har det varit betydligt lugnare, men några grupper är det ju alltid som kommer på besök.

Ett par kortare resor till Rom och Florence för att delta i Gambero Rosso och Bibenda aktiviteter har dom gjort.


På innergården (anlagd på 1700-talet) utanför deras vinaffär har markarbeten utförts för att ersätta skadade stenar och också jämna till marken. Detta görs med stenar som är lite tjockare och från samma tidsepok. Alberto har lovat bilder från detta till decemberrapporten.

2015 Recioto
I mitt tycke en av de bättre reciotovinerna som görs. Jag har några av mina bekanta som kallar det för "gudadroppar" och som alltid vill hänga på min årliga beställning av viner från Brunelli.
Det görs på druvmixen Corvina och Corvinone (70%), Rondinella (25%) och en liten slatt Molinara (5%).
Druvorna har fått ligga och torka mellan tre och fyra månader. Jäsningsprocessen äger rum under 30 dagar, var på musten kyles ner och jäsningsprocessen avtar. Det blir därför kvar en restsockermängd.
Vinet får sedan mogna i åtta månader på barriquer av Allier ek.
Jag har tidigare skrivit om årgång  2012Årgång 2015 har jag druckit vid ett flertal tillfällen och skrivit om bl a här.

Doften är stor och inbjudande med massor av mörka körsbär, mörka skogsbär, blåa plommon, en del torkad frukt (inte så mycket russin), söt piptobak och lite florala inslag i bakgrunden. Det finns en fräschör och renhet som verkligen tilltalar oss.
I munnen återkommer de söta mörka körsbären och den torkade frukten och dominerar smakintrycken, men här finns i små, fina doser även örter, plommon, mandlar, nougat och mörk choklad. En liten violpastill finns insmugen i eftersmaken. Ja eftersmaken är lång och elegant och har en liten bitterhet av körsbärskärnor. Visst är det här ett sött vin, men syran med friskheten gör att det aldrig är i närheten av att bli kladdigt. Bara sagolikt gott.
Till desserter med choklad som bas är det en verklig hit!
Betyg 5-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar