I mitten på maj tillbringade vi några dagar på Gotland tillsammans med några goda vänner. Vi besökte Långmyre vineri. Det här blir den fjärde svenska vingården som tittar lite närmare på. Vi har tidigare skrivit om:
- Arilds Vingård
- Ästad Vingård
- Skepparps Vingård (Österlen)
Vingården ligger nästan så långt söderut du kan komma på Gotland. Ett par hundra meter från Grå Gåsen, där bl a "Så mycket bättre" spelas in.
Långmyre Vingård etablerades 2018 (Krav-certifierad) av Andrea Guerra och Emma Serner. Andrea är från Salerno i Italien och utbildad vinagronom och sommelier. Han har arbetat ett flertal år som vinmakare. Emma har en stark knytning till Gotland och stor passion för vin och konst.
Deras första skörd gjordes 2020 och målet är att så småningom komma upp i en tillverkning på 26 000 flaskor.
Långmyre Vineri handlar om kärlek. En kärlek till varandra, till jorden vi bor på och till riktigt bra vin. (Citat från hemsidan)
Vår mycket trevliga guide Stephania från Italien (talade alldeles utmärkt engelska) och berättade om vingården, druvorna och vinerna som produceras.
2018 planterades 26 000 plantor på den 5 ha stora vingården. Fem olika druvsorter, tre gröna och två blå. De är s k piwi-sorter eller hybrider framtagna hos Vivai Rauscedo i norra Italien. Druvorna är korsningar mellan traditionella vinsorter och vilda druvor. Dom är resistenta mot många sjukdomar och anpassade för vårt nordiska klimat. Detta betyder att dom behöver ingen kemisk besprutning.
De gröna druvorna är
- Fleurtai. En korsning på Tocai Friulano. Med hög sockerhalt passar Fleurtai mycket väl i nordiskt klimat. Dofter av päron och mandlar följt av tropisk frukt. Ger mineralrikt vin för kortare lagring.
- Soreli. Korsning på Tocai Friulano. Skiljer sig från Fleurtai med stark doft av vita blommor i kombination med bensin likt tyska Riesling-viner. Ger såväl unga som längre lagrade viner.
- Sauvignon Kretos. Korsning på Sauvignon Blanc. Sorten är otvetydligt en del av Sauvignon-familjen med toner av gräs, passionsfrukt och persika. Passar väl till lagrade viner.
De blå druvorna är:
- Merlot Kanthus. Klonen på Merlot ger viner med djup färg, hög alkoholhalt och rik struktur med dofter av röd frukt, viol och lakrits. Passar väl till lagring.
- Cabernet Volos. Viner gjorda på den här sorten visar komplexa profiler med intensiva fruktiga noter följt av kryddor och peppriga tomatdofter. Passar väl till lagring tack vare höga halter polyfenol och aromer.
Jordmånen påminner om den i Chablis och Champagne dvs väldigt kalkrik.
Vi testade så klart tre av deras viner. Ett vitt, ett rosé och ett rött.
2022 Come May.
Det här är ett rosévin som rönt en del uppmärksamhet och rankats högt de senaste åren. Förra året var det Maya Samuelsson i tidningen Elle som beskrev det som Vinmagi från Gotland. I år är det Alf Tumble som i DN ger det höga betyg.
Come May är gjort på druvan Merlot Kanthus. Det har fått jäsa och har lagrats på såväl ståltank som ekfat.
Väldigt frisk i såväl doft som smak. Här finns en del röda bär, en finfin rabarbersyra, distinkta och eleganta örter samt toner från den gotländska kalkstenen.
I avslutet nås vi av röda vinbär och ett blodgrapebett.
Ett riktigt hyggligt rosévin, som vi dricker mer än gärna.
Betyg 3.
På SB är priset 178 kronor. Det börjas säljas den 5 juni.
Pinta.
Det här vita vinet finns än så länge inte på Systembolaget utan är endast tillgängligt på vissa gotländska restauranger samt så klart på vinprovningar på Långmyre.
Vinet är gjort på de tre gröna druvorna Fleurtai, Sauvignon Kretos och Soreli. Proportionerna minns jag inte. Vinet har fått jäsa och lagrats på såväl ståltankar som ekfat.
Det här är ett vin som för mina tankar åt ett bra Sauvignon Blanc-vin.
Färgen går i en lite blekare halmgul nyans.
I doften hittar vi vita blommor, fläder, gräs, krusbär, grapefrukt, örter från det gotländska landskapet samt en liten kalkstensaktig touch.
Mycket av det vi känner i doften går igen i smakerna. Vi noterar särskilt de trevliga inslagen av fläder, krusbär, nässlor, aningens citrus och örter. Trevlig syra som inte tränger sig på för häftigt.
Betyg 4.
Min absoluta favorit av de tre viner vi smakade. Hade det funnits på SB hade det blivit ett köp. Förhoppningsvis landar det där så småningom.
2020 Hamra.
Så var det dags för Långmyres enda rödvin. 2021 gjorde dom en Ripasso på det här vinet.
Sommaren 2020 var ganska så sval, men en perfekt höst kompenserade detta. Vinet är gjort på druvorna Merlot Kanthus och Cabernet Volos. Druvklasarna avstjälkades innan de pressades och fick jäsa på ekfat. Det har sedan fått ligga till sig en tid på ståltankar innan det buteljerades.
Det här vinet är väl det enda som jag inte riktigt imponeras av. Jag saknar både djup och intensitet i frukten. Jag har goda vänner som besökt Långmyre och varit rent lyriska över det. En sämre flaska vi fick?
Sammanfattning.
Ett väldigt trevligt besök med en underbar guide, som på ett trevligt sätt presenterade Långmyre Vingård. På mig överraskade det vita vinet Pinta med att vara riktigt bra. Rosévinet hade jag höga förväntningar på och dom infriades.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar