söndag 9 oktober 2022

Ett veckoslut på Österlen.

 I slutet på september tillbringade vi ett veckoslut på Österlen. Det blev en helg i kulturens tecken och dit räknar jag också vin- och matupplevelser. 
Vi reste från Göteborg/Kungsbacka på fredagsmorgonen. Första anhalt var Konsthallen i Hishult.
I själva konsthallen var det en spännande utställning med namnet Diptychon med Peter Hahne & Åke E:son Lindman, dessvärre missade jag att ta några foton. Istället får den fina skulpturparken symbolisera vårt besök på Konsthallen i Hishult.

Vi fortsatte sedan ner till Rörums Gårdsdhotell. Vi kommer på en fredag och då är det pizzabuffet som gäller. På många lördagar är den egna restaurangen öppen. De har också ett samarbete med Tryffelsvinet på Kivik.
Vi startade kvällen med ett glas champagne. 

Det är Grand Réserve från Bergeronneau-Marion vi dricker. Pinot Noir (60%), Pinot Meunier (30%) och Chardonnay (10%). Basår 2016 och Reservvin från 2015. Dosage 9g per liter. Visst är det en enkel champagne, men icke desto mindre är den väldigt god. Frisk. Röda äpplen, röd citrus, steniga mineraler, mariekex och blodgrape i avslutet. Perfekt att starta kvällen med.
Till pizzan väljer vi ett vin från Sicilien. Zumbo Andico Etna Rosso från året 2017. I huvudsak är det druvan Nerello Mascalese som använts, men en liten skvätt Nerello Cappuccio ingår också. 12 månader på ståltank har det fått vila upp sig på innan det buteljerades. 
Friskt, slankt och fin frukt (körsbär, hallon, jordgubbar). De typiska etna-mineralerna ger sig tillkänna. Tanninerna finns där, men uppträder belevat och bjuder ett försiktigt motstånd.
I grunden ett ganska enkelt vin, men samtidigt är det gott och
gör sig alldeles utmärkt till vår pizza. Ibland behöver det inte vara svårare än så.
Hotellkorridorerna var fyllda av målningar gjorda av Anders Palmér. En konstnär som jag håller högt. En mycket trevlig och välsmakande frukostbuffet avslutade vår vistelse på Rörums Gårdshotell. Vi övernattar gärna här igen
Lördagen ägnade vi att åka runt och besöka diverse sevärdheter. Vi började vid Ravlunda kyrka och Fritiof Nilsson Piratens grav och den numera klassiska inskriptionen i gravstenen:”Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972.” 
Naturreservatet Haväng stod därefter på tur. Stendösen 5500 år gamla med sin speciella historia och vandring på stranden samt utefter Verkeån är väl värt en egen tur.
Äppelmarknaden i Kivik var i full gång. Ett besök på Engelska trädgården är en lisa för själen med sin rofullhet.
På Skepparpsvingård var skörden i full gång. Så klart gjorde vi ett besök där. Vi provade fyra stycken mousserande viner. De tre på bilden nedan samt en med namnet Crossover.
Skepparps vingård omfattar fyra hektar belägna på en sydsluttning i Verkaåns naturreservat. Odlingarna är planterade med 85% solaris, 10% rondo och 5% cabernet cortis. Konsulterande vinmakare är Vito Piffer från Trentino, norra Italien.
2020 Grand Prix Mousserande Solaris
blev en av våra två favoriter. Precis som namnet säger är det här ett vin som helt och hållet är gjort på druvan Solaris. Det ligger mellan 7 och 12 månader på sin jästfällning innan det degorgeras och får då en dosage på 6 gr.
Ett mycket friskt bubbel med massor av grapefrukt, en del gröna äpplen, lite krusbär, fläder, nässlor och aningens rabarber.
Ett trevligt och riktigt hyfsat moussernade vin, som passar bra som mingelvin. På SB kostar det 299 kr.
2018 Skepparps final Demi Sec.
Även detta vin är till 100% gjort på druvan Solaris. Här finns en tydlig sötma och det är inget jag egentligen önskar mig i ett mousserande vin. Det ska dock sägas att den förträffliga syran skapar en friskhet, så det inte är i närheten av att gå överstyr och bli sliskigt. Det här kan nog funka bra till diverse desserter typ Pavlova.
Priset på SB är 348 kr.
2020 Skepparps Grand PrixMousserande Rosé.
Det här är gjort på druvorna Cabernet Cortis och Rondo. Proportionerna vet jag inte.
Torrt och friskt med en syra som går mot röda äpplen. Här finns lite smultron, jordgubbar och hallon.
2018 Crossover.
Det här fastnade inte på kort, men däremot i minnet. Ett av våra två favoritviner. Riktigt trevligt! Ett mousserande vin, som är gjort på Solaris som odlats på Skepparps Vingård samt Chardonnay och Sauvignon Blanc som importerats från Italien. 
Torrt, friskt och ungdomligt med smaker av päron, äpplen, fläder, krusbär, citrus och steniga mineraler.
Priset på SB är 199 kr.

Vi sammanfattar det här som att Sverige definitivt är på gång i vin-sammanhang och då i första hand med mousserande viner.

Dagens sista utflyktsmål blev  Äppelmarknaden och ett besök på Engelska Trädgården på Svabesholm.
Lugnet i den Engelska Trädgården stod i stark kontrast till den livliga Äppelmarknaden. Lugnet, rofullheten, rosorna och köksträdgården skapar balans och harmoni inombords.

Så ger vi oss av till Talldungen, där vi ska övernatta och njuta av deras mat.
Den minnesvärda stunder får sitt egna blogginlägg!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar