måndag 3 oktober 2022

2021 Assyrtiko Alepotrypa Vineyard, Domaine Hatzimichalis

Ni som följer bloggen vet att jag då och då deltar i något som på vinforumet finewines går under namnet ¨Låt oss dela en pava........¨ Under september har det varit ett vin från Grekland gjort på druvan Assyrtiko.

Familjeföretaget Domaine Hatzimichalis drivs av Dimitri och hans son Leonidas. Demitri köpte sina första nio hektar vingårdar i Atalanti Valley 1973. Geografiskt befinner vi oss runt 15 mil norr om Aten. Idag omfattar egendomen 220 hektar och man använder enbart egna druvor i produktionen. De odlar en uppsjö av olika druvor, både "västeuropeiska" och grekiska. Vingårdarna ligger på varierande altitud och är omringade av berg i tre väderstreck samt havet till öster. På gården har man egna vattenreservoarer för bevattning och man använder stjälkar och druvrester som gödsel. Kalkonen på etiketten kommer sig av att Dimitri tidigare födde upp kanadensiska kalkoner, som han sålde inför det grekiska julfirandet.

Vinet är till hundra procent gjort på druvan Assyrtiko. Detta är en grön druva som förknippas med Santorini och övärlden därikring, men odlas även i flera olika områden i Grekland. 
Druvorna till det här vinet kommer från vingården Alepotrypa

Färgen går i en blekgul nyans.
I doften hittar jag gröna äpplen, lite citrus, sommarblommor, någon ört och aningens steniga mineraler.

I munnen känns det lätt och mycket friskt. Det finns en liten spritsighet. Precis som i doften är det gröna äpplen och citrus som dominerar, men också en viss örtighet har det. I eftersmaken dyker det upp några steniga mineraler med en viss sälta. I avslutet noteras lite grapefrukt. Ett rätt så enkelt vin, som är ganska så lättdrucket.
Betyg 3
På SB är priset 129 kr.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar