fredag 30 september 2022

Sortimentsprovning med Verum Vinum i Göteborg

Mitt senaste blogginlägget handlade om en sortimentsprovning med Vinovativa. På vägen därifrån passerar jag en skylt om ännu en provning. 

Det är en timma kvar innan dom stänger. Jag har ett tåg att passa, men visst hinner jag med ett snabbt besök. Här är det lite lugnare. Jag får gott om tid att prata med importören och kan i lugn och ro prova några viner. 

2018 Barbera d´Alba Superiore della Madre. 
Producent är Ettore Germano med en lång historia i Piemonte. Redan 1856 inköptes den första vingården. Idag omfattar verksamheten 10 ha i Serralunga och 9 ha i Cigliè, Alta Langa.
En alldeles underbar Barbera, där druvorna vuxit på vinstockar som är runt 20 år gamla och belägna på  vinfält som ligger 330-370 m ö h.. Druvorna avstjälkas före pressning och får sedan jäsa på ståltankar. Vinet har fått mogna i ett år på medelstora ekfat innan det buteljerades.
En fin friskhet och med en härlig nästan ungdomlig frukt, där plommon, körsbär, hallon och björnbär dominerar. Någon ört och krydda. Aningens, aningens läder svamprens och unset vanilj i avslutet. Små nätta tanniner tillsammans med en fin syra ger vinet en mjukhet och klunkvänligt är det redan idag.
Betyg 4
Privatimport 279 kr flaskan.

Barolo Ettore Germano.


Tre fantastiska Barolo. Två av dom från årgång 2016, som är en årgång jag håller högt. Fullt njutbara redan idag, men alla tre kommer att växa med åren som går.
En låda med alla tre finns på SB och kostar 1848 kr.


2016 Barbaresco , Cantina del Glicine. 
I utkanten av byn Neive's högre delar ligger Cantina del Glincine. Vinkällaren härstammar från 1582. De välvda taken är konstruerade med tegel som ihop med stengolvet sträcker sig under hela huset och trädgården.
Vinerna är traditionella och småskaligt framtagna med respekt för sitt ursprung.
Saxat från Importören hemsida.

Macerationstiden är på ca en månad för att sedan lagras på  en blandning av stora och små ekfat (80% stora ekfat och 20% på barriquer) i 36 månader. Vinet tappas sedan på flaska och lagras 8 månader innan vinet släpps till försäljning.
Kanske dagens största överraskning. Ett galet bra vin. Helt drickklart redan nu, men kommer hålla den här klasen i åtskilliga år framöver.
Fin syra. Behagliga tanniner. Fantastisk frukt. Så välbalanserat. Mörka körsbär, vinbär, tranbär och hallon. Underbar eftersmak med kakao, violer, rosor och mera varm frukt.
Betyg 5-
Pris på SB 429 kr.


L´Oncle från La Famille K.
En ganska så nystartad vingård i Morancé i södra Beaujolais. Certifierades 2022 som organisk.
Det här är ett rött vin gjort på druvan Gamaret, som jag aldrig tidigare hört talas om och än mindre smakat. Vad jag förstår odlas den främst i Schweiz och är en korsning mellan Gamay och Reichensteiner.
Mörk frukt (plommon, körsbär, björnbär), lite kryddor främst peppar, bra syra, hyfsat slankt, fogliga tanniner. Min nyfikenhet har definitivt väckts.
Betyg 4-
Privatimport för 179 kr.

2017 Garrafeira från Quintas das Bágeiras.
En för mig helt okänd producent som har sina vingårdar i vinregionen Bairrada i Portugal några mil söder om staden Porto. Mario Sergio Alves Nuno är mannen bakom vingården. Du som vill läsa mer om deras historia mm kan göra detta här.
Dom gör runt 7000 flaskor av det här vinet, som helt och hållet är gjort på druvan Braga. Druvorna kommer från vinstockar som är mer än 90 år gamla. Hela druvklasar får jäsa under 5-8 dagar i stora kar av betong eller cement. Musten pumpas över till stora träfat, där det får jäsa klart. Det får sedan mogna i cirka 18 månader på stora ekfat innan det buteljeras utan vare sig klarning eller filtrering.
Lite jord och läder i inledningen, men den mörka frukten tar snabbt över. Skogsbär, cassis, plommon, örter och kryddor, steniga mineraler, kakao samt aningens söt lakrits. Fint djup, bra syra och tanniner som biter på behagfullt sätt.
Ett spännande vin som imponerar.
Betyg 4+
Privatimport för 359 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar