söndag 4 september 2022

2012 Canone Inverso Freisa från Cantine Valpane

Jag upptäckte för några år sedan distanshandlaren Fanwine och deras intressanta upplägg. Läs mer på deras hemsida. Dom har också en lagershop belägen i Danmark och hittar du något intressant där är det bara att beställa. Frakt, moms och alkoholskatt ingår i slutsumman.

Tidigare i våras gavs möjligheten att lägga en beställning på viner från producenten Cantine Valpane. Jag tog chansen och beställde några flaskor av ett par olika viner. Så här långt har vi hunnit med att testa 2012 Perlydia Barbera. Klickar du på länken kan du läsa mina tankar om vinet.

Cantine Valpane. 
Valpane är en vingård belägen vid i utkanten av Ozzano Monferrato någon mil norr om Asti. 1902 köptes den av Pietro Giuseppe Arditi, som genast satte igång med renoveringar och nyplanteringar. Arvet fördes vidare av dottern Lydia, som i sin tur har lämnat över till sin brorson Pietro. Tre generationer på 120 år.
Det är alltså tredje generationen Arditi som styr verksamheten idag, som omfattar 30 ha varav 10 ha är vinodlingar. Vinfälten ligger cirka 265 m ö h. Jordmånen är lera och kalksten. Vingården är sedan 2017 certifierad för organisk odling.
Dom gör runt 70 000 flaskor fördelade på:  tre olika viner på druvan Barbera, ett vin på Freisa, ett vin på Grignolino samt ett vin på den lokala druvan Ruché.

2012 Conone Inverso.
Det här är ett vin gjort på druvan Freisa, som kommer från ett vinfält som planterades för drygt 20 år sedan med Freisa. Jordmånen är lera och kalksten.
Vinet har fått jäsa på ståltankar runt 21-23 dagar. Det har därefter fått vila upp sig på en blandning av fat gjorda av stål eller cement.

Färgen går i en lättare rubinröd nyans.

I den friska lite lätta doften kan vi hitta en fin samling röda bär, lite kryddor, aningens läder och någon diskret ton av rosor.

I munnen är det slankt som tusan. Friskt så klart med en viss stramhet. Ett ganska så okomplicerat vin med röda bär i focus läs syrliga körsbär, tranbär, något hallon samt ett mörkare instick av blåbär. Lite örter och kryddor piffar upp anrättningen. Fin syra och lite småbitande tanniner. Medellång eftersmak med någon floral ton och blodgrape i avslutet.
Gott, svalkande och lite törstsläckande.
Betyg 4-
Hos Fanwine kostar det här 179 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar