onsdag 7 september 2022

2006 Barbaresco Asili från Roagna

2012 fanns det en möjlighet att via SB:s Privatimport och den svenske importören Bristly Winemedhjälp köpa en låda med 12 flaskor vin från den hyllade producenten Roagna

Ett erbjudande som jag hade svårt att stå emot, så det blev ett köp. Nu kräver ju Roagnas viner att dom har en viss ålder för att komma till sin rätt, så tio år senare finns det fortfarande kvar några enstaka flaskor.

Jag har tidigare druckit och skrivit om
Barolo La Pira 2007. På lådan står det 2005, men det var 2007 jag fick.
Dessvärre har två av flaskorna varit korkskadade: Barolo Le Coste 2007 och Barbaresco Pajé 2005

Den här kvällen dricker vi flaska nr två av 2006 Asili. 
Roagna äger totalt 20 ha, varav 12 ha är planterade med vinrankor. 1961 köpte dom en jordlott (0,22 ha) i Asili, i den södra utkanten av byn Barbaresco.  I Barbareso äger dom fyra vinfält: Asili, Carso, Montefico och Pajé. I Barolo äger dom vinfältet Pira.
Idag är de yngsta vinstockarna 50 år. Nu är det dags för den sista av de två flaskor som ingick i den här lådan.

Jäsningsprocessen äger rum under ca tio dagar på stora träfat.

Musten få sedan ligga och dra (maceration) under 70-90 dagar.Slutligen får vinet ligga till sig i ungefär fem år på stora ekfat.
På sin hemsida anger Roagna att dom gör något tusental flaskor av det här vinet.

Ett sanslöst gott vin. Drickmoget men ändå med många år kvar för den lycklige som har några flaskor.

En liten ton av läder och jord kan vi ana oss till strax efter att vi hällt upp vinet i våra glas. En kort stund därefter är det de röda bären som dominerar. Några mycket små nypor örter och kryddor tycker vi oss känna samt en liten bukett rosor.

I munnen känns vinet slankt. Fortfarande med en härlig friskhet. Den ungdomliga frukten vi kände för  sju år sedan har nu ersatts av en mer mogen frukt utan att för den skull kännas riktigt mogen. Här finns i fina väl avvägda portioner hallon, ljusa körsbär, tranbär och röda vinbär. I bakgrunden smyger lite mörkare toner av skogsbär. Örter och kryddor bygger på den komplexa smaken. Tanninerna finns där och gör sitt jobb. En viss stramhet ger dom, men mjuknat och rundats av har dom. Eftersmaken är lång och förstärker komplexiteten och elegansen med rosor, lakrits och mineraler.
Det här är ett sanslöst gott vin. En ren fröjd att få dricka.
Betyg 5-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar