måndag 7 september 2015

2006 Asili, Roagna och 2012 Cote du Py, Morgon, J Foillard

Häromkvällen firade vi att svägerskan fyllde 60 år. Mitt bidrag blev en Barbaresco och en Morgon.

Den här lådan med godsaker från Roagna inhandlade vi under våren 2012. Privatimport genom Bristlys försorg. Först ut blev Montefico 2006. Riktigt förbaskat bra Barbaresco, vilket du kan läsa om här.
Nu är det alltså dags för flaska nr 2, vilket blir Asili 2006.Roagna äger totalt 20 ha, varav 12 ha är planterade med vinrankor. 1961 köpte dom en jordlott (0,22 ha) i Asili, i den södra utkanten av byn Barbaresco. Idag är de yngsta vinstockarna 50 år.

Jäsningsprocessen äger rum under ca tio dagar på stora träfat.
Musten få sedan ligga och dra (maceration) under 70-90 dagar.Slutligen får vinet ligga till sig i ungefär fem år på stora ekfat.
På sin hemsida anger Roagna att dom gör något tusental flaskor av det här vinet. Varje flaska numreras. Min flaska är nr 1 200.
Doften fångar oss direkt. Röda bär: hallon, lingon, ljusa körsbär och röda vinbär, men så en stund senare är det lite mörkare körsbär och blåbär som ger sig tillkänna. Aningens läder och tobak. En trevlig bukett rosor och violer. Visst, någon nypa örter finns där också.

I munnen är vinet lite småstramt med tanniner som ändå har vett att uppföra sig civiliserat. Slankt och fortfarande med en viss ungdomlighet, trots sina snart 10 år.
Syrliga körsbär, lingon, röda vinbär och lite hallon. Det börjar precis som med doften. Den alerta syran är inställd med hög precision. En liten mörkare ton finns i bakgrunden med mörk frukt och lite läder. Eftersmaken är lång med rosor och violer som samspelar med de röda bären på ett finstämt sätt. Mineraler, aningens lakrits, någon liten krydda känner vi avslutet.
Roagna kombinerar elegans och komplexitet på sitt egna förtjusande sätt.
Våra högt ställda förväntningar infrias. Och ändå kommer det att utvecklas något till. Det är vi ganska säkra på.

Ett fantastiskt vin. Vi verkligen älskar det. Det här vinet ska njutas tillsammans med mat, med vänner som uppskattar Barolo-/Barbaresco-viner. Det blir då en högtidsstund.

Betyg 5-


2012 Morgon "Cote du Py", Jean Foillard
Producent är Jean Foillard. Vi befinner oss i Beaujolais, som ligger i södra Bourgogne, strax norr om Lyon. Morgon är ett av tio Crus, vingårdslägen, i området. Vinet är till 100% gjort på druvan Gamay.

Det här är ju ett helt annat vin. Visserligen med en stor och aktiv syra. Likaså med tanniner som tar sin plats Slankt är det också.
Till Roagna Asilis djup, elegans och komplexitet har det en bit vandra.

Det är ett år sedan vi senast drack det här, då tyckte vi så här

Doften är mer av det försiktiga slaget. Fina röda bär, där hallonen är markanta. Lite kryddor och våt grusgång känner vi någonstans i bakgrunden. Jämfört med förra året bjuder det upp något mer.

Vinet känns mer tillgängligt idag. Smakerna kommer fram på ett tydligare sätt. Fortfarande ungt.
I munnen är det den svala röda frukten som vi omedelbart tar till oss. Fina trädgårdshallon, fullmogna lingon och körsbär.
En del örter och hyggligt med mineraler kan vi också notera.
Eftersmaken är fortfarande något kort. Tanninerna har sedan senast hunnit bli något mer avslipade, men biter ändå bra.

Vinet har definitivt gått i rätt riktning. Dessvärre var det här vår sista flaska. Det hade varit intressant att haft en flaska sparad och sett vad som hänt efter ytterligare tre-fyra år.
Du som har flaskor i källaren råder jag att vänta några år innan du drar korken.

Betyg 4-

Vår flaska köptes på SB för 249 kr. Nu är det årgång 2013 som gäller och den kostar 259 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar