söndag 11 september 2022

2013 Amarone Riserva Inferi från Brunelli Winery

 Så drog då Champions League för herrar igång i tisdags. Vi valde matchen PSG mot Juventus. Förlust för Juve dessvärre. 
Ni som följer bloggen vet att då det är CL-fotboll vankas det också Amarone. Säsongens första match ja då måste det bli en av favoriterna.
Brunelli gör två olika Riservor. Du som läser min blogg vet att jag håller dessa som bland det bästa som går att uppbringa i Valpolicella. Även om jag sätter Campo del Titari på första platsen så är Campo Inferi inte långt efter.

1996 gjorde Luigi Brunelli den första riservan som fick namnet Titari efter en av gårdens legendariska hästar. Luciana var inte helt nöjd. Hon ville ha en mjukare, inte så kraftfull och elegantare riserva. En lite femininare variant. Sagt och gjort. Luigi tog druvor från ett vinfält med en annan sorts jordmån. Vinfältet låg besvärligt till. Ett litet inferno att nå och skörda, så vinets namn var givet. Inferi! En liten annan druvsammansättning än i Titari samt ekfaten som Inferi ligger på har en mjukare rostning. Den första årgången av Inferi blev  från 1997.

Inferi är gjort på druvorna Corvina 70%, Rondinella 25% och Corvinone 5%. Druvorna har torkats i fyra månader. Jäsningen äger rum i 40 dagar i låg temperatur. Vinet får sedan mogna i 48 månader på ekfat som är 18 hl stora. Efter buteljering får vinet vila upp sig i närmare ett år på flaska innan det är redo för marknaden. Det görs mellan 4000-5000 flaskor av Inferi.

Vi har provat ett flertal årgångar av Inferi och vi blir varje gång lika hänförda. Klicka på resp årtal så får du våra tankar om just den årgången: 2000 och 2009, 2010, 201120122013 och 20152014 gjordes det ingen Campo Inferi.
Nu är det alltså dags att  återigen bekanta oss med årgång 2013 av Campo Inferi. Det har gått lite mer än tre år sedan det senast begav sig, då var det i Stockholm på en provning med Alberto Brunelli.

Javisst har det hänt en del på dessa tre år. Fortfarande finns den där härliga friskheten och vitaliteten i frukten, men det ungdomliga stadiet är passerat och det har börjat smyga sig fram en del mognadstoner istället. Alltjämt med ett bra tryck i frukten och en storslagen elegans som  är så utmärkande för Brunellis Riservor (Inferi och Titari).
Doften börjar med aningens läder och tobak, men rätt omgående är det den ljuvliga doften av mörka bär som tar över. Lägger vi till lite örter, aningens torkad frukt, kakao och hemkola så börjar bilden bli komplett. En egen slags njutning att bara sitta och sniffa på vinet.
I gommen växer det ytterligare med sina söta, mörka körsbär, mogna björnbär, några mosade svarta vinbär, något hallon och blåa plommon. Så läcker fruktsmak. Här finns också en finstämd ton av örter och kryddor. En fin syra ger friskhet och de mjuka tanninerna bjuder ett försiktigt motstånd. En formidabel lång och elegant eftersmak med söta, mörka körsbär, lite torkad frukt, mörk choklad och aningens körsbärskärnor.
Ett magiskt bra vin nu, men ingen brådska. Det kan nog växa lite till och framförallt håller det säkert den här nivån i flera år till.
Betyg 5-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar