måndag 19 september 2022

2020 Sancerre Les Baronnes, Henri Bourgeois vs 2020 Sancerre Les Belles Dames, Gitton Père & Fils

Vi har den senaste tiden druckit två franska viner gjorda på druvan Sauvignon Blanc. Båda är från Sancerre i övre Loiredalen. Två goda och riktigt trevliga viner utan att de för den skull vara stora. Strax under tvåhundringen gör att dom måste anses synnerligen prisvärda

2020 Les Baronnes, Henri Bourgeois. 
Producent är familjeföretaget Henri Bourgeois med verksamhet såväl i Loirdalen som på Nya Zeeland. 
Familjen Bourgeois har producerat vin i Loire i tio generationer. 1950 hade Henri Bourgeois enbart två hektar vingårdar och det var inte förrän på 1970-talet han tog klivet och började producera vin på heltid. Firman är belägen i byn Chavignol och drivs idag av Henris barnbarn Arnaud Bourgeois. Enbart druvor från egna vingårdar används i produktionen och man tillämpar ekologiska odlingstekniker.
Källa: Wine Wards hemsida.


Les Baronnes är Henri Bourgeois viktigaste vin och står för drygt 35 procent av vinhusets produktion. Vinet speglar deras typiska ”hus-stil” från
Sancerre och vingårdar där jordmånen är kalkhaltig lera. Vinet är jäst på rostfria temperaturkontrollerade ståltankar och får sedan mogna på sin jästfällning i fem månader innan det buteljeras.
Källa: Wine Wards hemsida.
Ett rätt typiskt Sancerre-vin med nässlor, fläder, krusbär och gräs som främsta markörer i såväl doft som smak. I mindre omfattning, men ändå ganska tydligt noterar vi inslag av citrus, päron, gröna äpplen och grusig trädgårdsgång. 
Ett mycket friskt vin med en bra syra och redan nu väldigt tillgänglig.
Betyg 4-.
På SB är priset 199 kr, vilket måste anses hyggligt för det här goda vinet.





2020 Sancerre Les Belle Dames, Gitton Père & Fils. 
Det här är lite av en klassiker på Systembolaget. Det har funnits där sedan 1977.

Släkten Gitton har gjort vin i Loiredalen sedan andra världskrigets slut. Företaget grundades av Marcel Gitton, som då köpte en halv hektar vingård i Sancerre. Genom åren har han utvecklat företaget som nu äger 37 hektar i Loiredalen och sedan 1989 egendomen Château Lafon i Côtes de Duras, ett litet vinområde mellan Bordeaux oh Bergerac. Marcel Gitton är en stor personlighet som fortfarande tar aktiv del i verksamheten även om han lämnat över huvud ansvaret till sonen Pascal.
I Sancerre äger Gitton 27, hektar, 23 av dem planterade med sauvignon blanc och resten pinot noir. Stockarnas genomsnittsålder är cirka 30 år. Gittons vingårdar här är rika på flinta vilket ger vinerna den speciella, lite kritiga nyans som är så typisk för god sancerre. ”Silex” markerar att en sancerre kommer från flintrik jord.
Källa: Importörens hemsida


Vinet är så klart gjort på uteslutande Sauvignon Blanc druvor, som vuxit på vinfält belägna 230-265 m ö h. Vinrankorna har planterats mellan 1967 och 1980.  Vinifieringen äger rum på gamla ekfat. Naturlig jäst. Vinet har fått mogna i nio månader på ekfat innan det buteljerades.

Doften är frisk med inslag av gula päron, gula stenfrukter, citrus, några rejäla nypor örter, nygrusad trädgårdsgång, skolkrita och vinbärsblad.

I munnen har det en härlig friskhet med citrus, krusbär, gula päron, nektariner, någon aprikos, örter, nässlor och en liten diskret blommighet.
Eftersmaken är medellång och domineras av krusbär, nässlor, ostronskal och örter.
Ett mycket trevligt vin med bra intensitet i såväl doft som smaker.
Betyg 4- 
195 kr kostar det på SB.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar