onsdag 21 september 2022

2018 Barbera D´Alba vigna San Sebastiano, Chionetti

Jag köper emellanåt vin från distanshandlaren Fanwine. Dom har ett mycket intressant upplägg, som du kan läsa mer om på deras hemsida. Dom har också en lagershop belägen i Danmark och hittar du något intressant där är det bara att beställa. Frakt, moms och alkoholskatt ingår i slutsumman.

Det kom ett mail i våras att en ny producent var på ingående. Chionetti. Vi gillar verkligen Dolcetto och Barbera så vi hängde så klart på och beställde några flaskor av lite olika cuvéer.

Giuseppe Chionetti köpte 1912 en gård lämplig för vinodling i byn San Luigi i Dogliani och från den stunden har familjen Chionetti varit förknippad med druvan Dolcetto. Från början såldes druvorna till de större tillverkarna, men Quinto Chionetti barnbarn till Giuseppe började sälja vin under egen etikett. Quintos son Andrea utvecklade vingårdens potential och producerade tre cuvéer: San Luigi, Sorì Briccolero och Vigna la Costa. Verksamheten växte och framgångarna med vinerna blev allt större bl a med export till USA. 1988 omkom Andrea och dottern Elena i en bilolycka. Quinto som lämnat över mycket av ansvaret till Andrea får åter ta över ansvaret. 1999 lämnar hustrun Maria sitt arbete på bank och går in i vinverksamheten. 2013 får sonsonen Nicola ansvaret för verksamheten. Familjen Chionetti har sedan 2015 köpt tre olika vinfält i Barolo-området och gör därmed tre olika Barolo:  Parussi, Bussia Vigna Pianpolvere samt Roncaglie.

Totalt äger dom idag 14 ha och producerar runt 85 000 flaskor fördelade på tre Dolcetto, tre Barolo, en vardera av Barbera, Langhe Nebbiolo samt Riesling. Odlingsmetoderna är organisk-biologiska och för detta är dom certifierade.

Vi dricker ikväll deras Barbera, så klart är det endast druvan Barbera som använts. Druvorna kommer från ett vinfält som ligger alldeles intill det gamla kapellet i San Sebastiano. 

Vinet har fått jäsa på ståltankar. Endast naturlig jäst (sittter på druvskalet) har använts. Det har fått ligga till sig på stora ekfat( ej rostade) i cirka 12 månader. Vinet har inte filtrerats.  Runt 5 000 flaskor gör dom av sin Barbera.
En fin skimrande rubinröd färgton med några violetta stråk lyser från glaset.

Doften börjar lite försiktigt med regnvåt jord och aningens läder innan doften av körsbär, hallon och blå-röda plommon tar över. Några små nypor kryddor bygger på doftintrycken. 

I munnen har det en härlig friskhet med hallon, körsbär, några plommon och aningens tranbär som främsta fruktmarkörer. En liten kryddighet spetsar till smaken. Bra syra och småbitande tanniner noteras. Medellång eftersmak med mera frukt, lite choklad och en viss kryddighet.
Den är redan nu klar för att drickas. Visserligen kan den nog utvecklas något ytterligare, men vi gillar den så som den uppträder idag.
Betyg 4
Vi betalade 172 kr, vilket måste anses som ett bra pris för ett vin av den här kvaliteten.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar