tisdag 4 oktober 2022

2018 Noce, Trinchero

Jag läste på Instagram en hyllning av det här vinet från Barberafantasten Itviner. Även Vintankar är förtjust i viner på druvan Barbera, så det kändes närmast självklart att inhandla ett par flaskor och bilda sig en egen uppfattning. 
Det ska sägas redan nu att vi blev redigt förtjusta i Noce från Trinchero.
Baronen Ornavasso byggde upp den här egendomen i början på 1800-talet i Agliano Terme några mil söder om Asti. Bröderna Trinchero köpte den 1920. Dom började omgående med vinplantering, men först 1952 buteljerade dom vin under eget namn. Så klart en Barbera och deras fokus har hela tiden varit just på Barbera. Idag är det Ezio ensam som driver verksamheten med hjälp av Monica hans assistens sedan 25 år tillbaks i tiden. Ibland gör dom avsteg från den lokala vinlagstiftningen och då får vinet beteckningen Vino Rosso. Odlingarna är ekologiska genom organisk/biologiska odlingsmetoder utan att vara certifierade.

Druvorna till det här vinet kommer från vingårdens lite yngre vinstockar, men ändå dryga 30 år gamla. Jordmånen är mager och kalkrik. 
Manuell skörd-avstjälkning-spontanjäsning på cementtankar- lagring 12 månader på gamla, stora botti av slavonsk ek följt av tre månader på tank innan det buteljeras. Ingen klarning eller filtrering.
Doften är rätt så utvecklad och inledningsvis hittar vi lite läder, men tämligen omgående är det den mörka frukten som tar över. Här finns några små nypor örter och kryddor samt aningens nötter, rosor och lakrits.
Visst är doften trevlig, men det är när vi smakar av vinet som vi totalt faller för den här urläckra Barberan. Den har en alldeles underbar mörk frukt bestående av körsbär, blåbär, blåa plommon, lite björnbär och hallon. Några små nypor örter och kryddor kan vi känna liksom en tydlig ton av nötter. Vinets namn indikerar ju nötter då Noce betyder valnöt. Trevlig och fin syra. Behagliga tanniner.  
Betyg 4+
På SB kostar det den här flaskan 179 kr. Har jag någonsin satt 4+ på ett vin under 200 kr? Tror inte det och då förstår ni att det ett mycket prisvärt vin. 
Så alla Barberaälskare detta är ett måste. Du som aldrig smakat Barbera ger jag rekommendation köp en flaska. Gillar du inte detta, ja då gillar du inte Barbera och kan glömma viner på den druvan.

SB:s hemsida anger att det finns i 62 butiker och att det finns ett lager på 129 flaskor i lager för den som beställer via nätet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar