söndag 23 oktober 2022

Talldungen. En minnesvärd måltid!

Vi checkade in på Talldungen en lördags-eftermiddag i slutet på september. Vi har under lång tid hört så mycket gott om det här stället. Både på internet (bloggar och instagram) och recensioner i tidningar bl a DI och Buffet. Pandemin satte under lång tid stopp för oss, men nu när smittan är lägre och vi är vaccinerade var det äntligen dags.

"Mitt bland vidunderliga bokskogar, rullande backar och Havängs vidsträckta stränder hittar ni oss. Ett enkelt hotell med arton rum och eget mikrobageri. En restaurang med rustik mat och kolossalt mycket vin." 
Citat från Talldungens hemsida.

Vid 18-tiden slog vi oss ner vid vårt bord. tillsammans med de goda vännerna Stig och Anki. En härlig matresa låg framför oss.

Hustrun valde "Tomater från Fabian med ricotta salata" medan vi andra valde Gougères..

En en liten läckerbit med västerbottenost i ¨fyllningen¨. Gott som tusan!!



En mycket fräsch tomaträtt. Tänk vilka läckra rätter det går att göra med tomater.


Så var det dags för första rätten på Spisarmeny. Bröd & Pålägg.
Ett smakrikt och lite fluffigt bröd. Här gäller det att inte äta sig mätt på brödet.
Pålägget bestod av:
- Vildsvinsterrin
- Rostad Fänkålsröra
Visst var vildsvinsterrinen riktigt god. Matig och kanske mer vad som förväntas som pålägg, men fänkålsröran är en rätt att dö för. Den vill vi så klart göra hemmavid. Recept finns på den här länken.

Manzanilla Micaela, Bodegas Baron, Sanlucár de Barrameda. 
Bodegas Baron har en historia som är nästan 400 år gammal. Den är belägen några mil norr om Cádiz inte så långt från havet. Egendomen omfattar idag tre vingårdar (Finca Atalaya, Finca Martin Miguel och Finca Poedo) på nära 140 ha. Deras fokus ligger på att göra Manzanilla. 
Dom använder enbart egna druvor och all odling bedrivs efter ekologiska principer. Jordmånen är "Albariza" en slags vitkalkig, lite lerig jordmån rik på kalcium och "silica" (kiseloxid).

Vinet är helt och hållet gjort på den gröna druva Palomino Fino, som vuxit på vinrankor med en ålder på mellan 20 och 60 år.
Druvorna pressas omedelbart och får jäsa tills vinet nått en alkoholhalt på 15%. Det ligger sedan i fyra år på en solera under ett jästtäcke.
I doften noteras omgående de friska sherrytonerna förstärkta med bokna äpplen, nötter, örter, blöt kalk och aningens kamomill.
I munnen är det återigen den friska sherrytonen, som vi först noterar. Dessa kompletteras efterhand med mogna äpplen, lite citrus, nötter främst mandlar, gröna oliver samt en sälta i avslutet.
Drycken är helt perfekt att starta en måltid med och särskilt väl gör det sig till fänkålsröran och vildsvinsterrinen. Skrev jag att det var riktigt gott!!


Så har det blivit dags för rätt nr två: Bagna cauda med rödbetor & endive.
Vi gillar ju rödbetor och odlar en del själva, men tillsammans med bagnau cauda, så blir det en ny, spännande och sagolikt god rätt. Så klart är rödbetorna perfekt tillagade. Endiven ger en delikat beska och vitlökstouchen och sältan från sardellerna i Bagna caudan fullkomnar den här rätten.

2021 Lluerna, Els Vinyerons Vin Naturals.
Ett vinprojekt som startade 2014 och drivs av kompisarna Amós Bañeres och Alex Ruiz Masachi, som är vinbönder, vintillverkare och vinälskare. Deras vingårdar ligger i Penedès några mil sydväst om Barcelona. Ekologiska odlingar, spontan jäsning och i övrigt så lite påverkan som möjligt. Tanken är också att deras viner ska inte behöva lagras utan vara redo för konsumtion omedelbart.
Detta är ett vin gjort på druvan Xarel-lo.
Druvorna pressas med en gång efter att de skördats. Jäsningen äger rum på ståltankar, där det får ligga på sin jästfällning i fem månader. Det blandas därefter med 10% vin från 2018, som fått ligga på 300-liter stora franska ekfat. Blandningen får sedan ligga i några veckor på stora ståltankar innan det buteljeras.

I doften hittar vi citrus, gröna äpplen, lite fläder, aningens fänkål och en rejäl dos mineraler med flintastenar i centrum.
I munnen är det mycket friskt med gröna äpplen, citrus, aningens fläder och ett avslut med lite nötter, aprikoser, krita och krossad flintasten.
Perfekt matchning till Bagna caudan, rödbetorna och inte minst endiven.



Min tredje rätt var Lammbog med linser & bakad vitlök.
Helt underbart gott med smaker som kopplar i varandra på ett magiskt sätt. Det här är lamm när det är som bäst och då finns det få maträtter som överträffar lammbogen.

 Hustrun var mycket nöjd med sin Planchetabönor med Karl-Johan & parmesan. 
Vi gjorde som vanligt och bytte tallrikar på slutet, så vi fick smaka av varandras. 

Fonflons, La Roche Buissière.
Dessvärre noterade jag inte årgången, men minns jag rätt var det 2019.
Vi som tog lammet fick det här vinet.
Domaine La Roche Buissière har varit i familjen Jolys ägo sedan tidigt 1970-tal, och idag är det Antoine och Laurence som driver gården. Deras sjutton hektar ligger ovanligt högt, uppåt 450 meter. Adressen är Vaucluse – närmare bestämt den lilla byn Faucon, som klättrar på utlöparna av Mont Ventoux. Ända sedan 1980 har familjens marker brukats med ekologiska metoder.
Flonflons är framställt mestadels av grenache (70%) och resten syrah, från stockar med omkring trettio års ålder. Efter avstjälkning och lätt krossning jäste druvorna med sina egna jäststammar, och fick sedan vila ett år i cementtank. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel.
Källa: Importören Vin & Naturs hemsida.

Ett rätt så lättsamt och frisk vin med en pigg och trevlig syra. Det är i doften lite mer blommigt än många andra viner från södra Rhone bl a  violer och aningens syrenen. Det finns en hel del röda bär, och lite örter. I gommen har det en härlig friskhet med hallon, björnbär och några körsbär. Frukten har en mörkare framtoning i smaken än vad doften indikerade. Lite örter, kryddor, violer, rått kött samt unset svart peppar dyker upp efterhand
Ett gott och kolossalt trevligt vin!!


När det kom till dessert, så var vi lite oeniga i sällskapet om vad som skulle väljas. Var och en tog det som lät mest lockande. Alla påstod att det dom valt måste ha varit den absolut godaste. Vi var två som valde Chokladkaka med amaretto (jag var en av dom), den gode vännen Stig valde Gräddglass med plommon och hustrun valde Rödvinskokt päron med svarta vinbär.       
Tre olika desserter ja då blir det också tre olika viner.

Moscatel Micaela, Bodegas Baron.
Ett vin gjort på druvan Muscat och som tillbringat 4-5 år under ett flortäcke innan det buteljerades. Härlig friskhet i smaken med bokna äpplen, en sherry-touch, nötter, russin och torkade frukter typ aprikoser. 

2020 Goldtröpfchen Riesling spätlese, Weingut Schloss Lieser Thomas Haag.
Här är ett Moselvin gjort på druvan Riesling som skördats väldigt sent. Visst är det sött, men det har också en bra friskhet. Lite päron, en viss blommighet, persika, citrus och aningens honung.

2021 Anarchia Costituzionale, Vigneti Massa
Ett lätt moussernade vin (5,5%) gjort på druvan Moscato, som vuxit på kullarna i Colli Tortonesi några mil öster om Asti. Friskt och smakrikt med toner av gula äpplen, päron, persika, citrus, viss blommighet, aningens honung och stenaktiga mineraler.

Alla tre dessertviner har en finfin syra, som skänker vinerna en härlig friskhet. Trots att de är söta upplevs de aldrig som kladdiga utan känns mycket fräscha. Vuxengodis!!

Sammanfattning.
Vi fick en fantastisk matresa med viner som skapade för de rätter vi åt. Våra förväntningar var mycket högt ställda och de överträffades med råge. En fantastisk service, där både mat och vin presenterades på ett mycket trevligt sätt.
Vi var alla fyra överens om att vi just startat en ny tradition, där ett besök på Österlen och boende med mat och vin på Talldungen utgör det obligatoriska inslaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar