måndag 10 juni 2024

2018 Rully 1er Cru La Pucelle , Michel Briday

Vid ett besök i vintras på en av våra absoluta favoritrestauranger i Stockholm (restaurang DoMa) visade sig vår mycket trevliga och kunniga sommelier också var involverad i vinimportören Brand Wine Estate. Vi blev intresserade av deras portföälj, så vi beställde (via SB) ett gäng flaskor. Ganska omgående prövade några av vinerna, vilka du kan läsa om i fall du klickar på resp länk.


Bourgogne är ett av de klassiska vinområdena i Frankrike beläget norr om Lyon. Det är en långsträckt region med Chablis i norr och Macon i söder. Någonstans mitt i Bourgogne hittar vi deldistirktet Côte Chalonnais, som i sin tur består av ett antal  vinbyar bl a Rully med 23 Premier Cru-klassade vingårdar. I Rully produceras såväl röda som vita viner.

Vinet vi dricker ikväll kommer just från  Rully och producent är Domaine Michel Briday. Vinmakare och ägare är Stephane Briday, som driver verksamheten tillsammans med hustrun Stéphane. Det har dom gjort i snart 50 år. Dom har succesivt utökat sina arealer så att vingården idag omfattar 15 ha. Enligt hemsidan gör dom 13 olika Cuvéer, varav 4 finns hos SB. 

För tre år sedan provade vi systervinet Clos de Remenot från 2018. Du kan läsa mina tankar här.

Druvorna (chardonnay) har vuxit på vinstockar som är runt 45 år och kommer från en vingård på 0,5 ha belägen i ett Premier Cru-läge i hjärtat av Rully.

Druvorna skördas så klart för hand och pressas omedelbart. Jäsningen äger rum genom naturlig jäst dvs med de jästsvampar som sitter på druvornas skal. 

Färgen går i en guldgul nyans.
I den mycket trevliga doften hittar vi gula äpplen, lite citrus, en rejäl omgång steniga mineraler typ krossat grus och granithällar, några gula stenfrukter, lite nötter samt toner från blommande kaprifol.

I munnen har det genom den fina syran en bra friskhet. Balansen mellan syra, sötma och smaker är kolossalt läcker. Från doften återkommer citrusen och mogna gula äpplen. Vi noterar också en viss smörighet, persika och aprikoser, aningens rostat bröd samt lite honung och steniga mineraler.

Riktigt gott. Helt klar för att drickas nu och de kommande fem åren. 
Betyg 4+
Priset på SB är 479 kr.
Jag har ofta haft svårt att hitta rätt i Bourgogne, men det här dricker jag gärna igen. Det får nog bli ett par flaskor till det årets finmiddagar på fisk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar