måndag 15 januari 2024

2020 Riesling Rosengarten och 2020 Pinot Noir Bechtheimer från Geil.

Vid vårt senaste besök på DoMa i Stockholm pratade vi en del med vår sommelier. En mycket kunnig och trevlig person. Det visade sig att hon även var involverad i importören Brand Wine Estates verksamhet. Vi gjorde vid hemkomsten en beställning på SB av några av deras viner. Vi kommer att under våren 2024 prova oss igenom dessa. 

Dagarna före jul drack vi vår första flaska. En Riesling från Geil och som resulterade i det första blogginlägget. 


Under mellandagarna testade vi ytterligare två viner. Båda från samma producent. En riesling och en Pinot Noir.
Weingut Oekonomierat Johann Geil I Erben är en producent med en lång vinhistoria i Bechtheim. 1871 köpte Georg Geil herrgården som idag är hjärtat av deras vineri. Geografiskt befinner vi oss några mil söder om Frankfurt. Jag kommer i fortsättningen att korta ner namnet till Geil helt enkelt. 
Idag är det tre generationen som bor och verkar på vingården Bechtheim i Rheinhessen. Dom äger runt 29 ha vinfält i områdena Geyersberg, Rosengarten och Hasensprung. Totalt omfattar vingården 40 ha. Deras fokus ligger på druvorna Riesling, Grüner Silvaner och Spätburgunder (Pinot Noir).


2020 Riesling Rosengarten, Geil


Ett vin som är gjort på enbart rieslingdruvan. Vinstockarna är runt 25 år gamla och lerinslaget i jordmånen har stor betydelse för att skapa dessa komplexa viner. I det här fallet kommer druvorna från det smått historiska vingårdsläget Rosengarten, vilket redan på 1500-talet omnämndes för sina viner. Vinfältet ligger på toppen av en kulle och druvorna blir därför soldränkta.

Färgen går i en ljusgul nyans.

I doften hittar vi citrus, äpplen, en hel del stenkross, några gula stenfrukter, päron, en antydan till kryddor och unset petroleum. Kanske inte så stor doft, men det vi känner är mycket trevligt.

I gommen har det en härlig friskhet med en liten krispig framtoning. Syran är rätt så stor och i väldigt fin balans med frukten. Mycket från doften går igen i smaken: äpplen, citrus, päron, aprikoser och persika samt en finstämd mineralitet. 
Det här är riktigt trevligt och definitivt ett par steg upp mot den basriesling vi drack härom veckan. Se länk i inledningen
Betyg 4
Priset på SB är 311 kr.


2020 Pinot Noir Bechtheimer, Geil.

Ett vin uteslutande gjort på druvan Pinot Noir eller Spätburgunder som tyskarna säger. Vinet har fått jäsa på ståltank för att därefter få vila upp sig en kortare tid på ekfat.

I doften hittar vi både röda och mörka bär. Här finns också lite peppartoner, aningens rökta charkuterieer och violer. En mycket angenäm doft med tydliga pinot noir signaler.

I munnen känns det hyfsat slankt, lite svalt och riktigt drickvänligt. Vi noterar körsbär, skogshallon, lite jordgubbar några svartvinbär samt lite tranbär. En delikat samling kryddor kan vi också notera, där särskilt tonen av svartpeppar gör sig påmind. Här finns en trevlig syra och väldigt fogliga tanniner. Visst bjuds det lite motstånd, men det är något vi uppskattar. Eftersmaken är medellång och här tillkommer violer, en liten mineralitet samt nougat.

Jag tycker vinet känns drickklart redan nu, även om det nog kan utvecklas något ytterligare.
Gott är det!!
Betyg 4
Priset på SB är 301 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar