fredag 5 januari 2024

2021 Broia från Roccolo Grassi

Roccolo Grassi är en vinproducent som vi besökte för första gången 2008. Det var på en resa med Club Amarone. Visst hade vi druckit Valpolicella- och Soave-viner innan dess, men det vi upplevde på den resan blev det egentliga startskottet till vår förälskelse till dessa två vinområdena.  
En av de producenter vi besökte var Roccolo Grassi, vars vingård ligger i Mazzane di Sotto i de östra delarna av Valpolicella. Åtskilliga gånger har vi besökt Roccolo Grassi. En av de mest minnesvärda stunder är provningen på Enotcea Valpolicella i Fumane 2015. Du kan läsa om den på den här länken

Det här är ett vin som Marco laborerat lite med. Stora-små ekfat? Gamla eller nya? Delar eller allt på ekfat. Tiden? Malolaktisk jäsning?
 De senaste årgångarna har gjort enligt detta: 50% av musten jäser på 3-4 år gamla ekfat som är 22 hl stora. Den andra hälften jäser på betongfat. Druvan är 100% Garganega som vuxit på 30 år gamla vinstockar på vinfältet som ligger alldeles intill gården. Avstjälkning, 12 månader på jästfällningen och malolaktisk jäsning för att få fram de smaker och den struktur Marco vill ha på vinet.

 Vinfältets egentliga namn är Broia men Marcos far liksom de äldre i byn lade till ett La. I och med årgång 2017 ändrade Marco namnet till det ursprungliga Broia

Färgen går i en halmgul nyans.
I doften hittar vi citrus, gula äpplen, någon gul stenfrukt, några vita sommarblommor och ett tydligt inslag av mineraler av typen krita, snäckskal och krossad sten.

I munnen känns det mycket friskt och mycket från doften går igen i smakerna: citrus, gula äpplen, lite örter och krossad sten samt krita. De gula stenfrukterna känns i smaken som persika och aningens aprikos. Den friska, trevliga och mycket behagliga syran är med oss hela tiden. I eftersmaken finns en del florala toner, mer av persika och finstämda örter..
Ett mycket trevligt vin om än inte stort, men som vardagsvin gör det sig utmärkt.
Betyg 3++
Jag betalade runt 15 euro för Broia 2021.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar