onsdag 24 januari 2024

2016 Chiesavecchia Monferrato Rosso från La Gironda

 Vid vårt senaste besök på DoMa i Stockholm pratade vi en del med vår sommelier. En mycket kunnig och trevlig person. Det visade sig att hon även var involverad i importören Brand Wine Estates verksamhet. Vi gjorde vid hemkomsten en beställning på SB av några av deras viner. Vi kommer att under våren 2024 prova oss igenom dessa. 

Dagarna före jul drack vi vår första flaska. En Riesling från Geil och som resulterade i det första blogginlägget. Under mellandagarna blev det ytterligare två viner från den producenten. Vill du veta våra tankar, så är det bara att klicka på någon av  länkarna nedan.


Vi här därmed provat de tre vinerna från Geil, som vi köpte. Stabila och bra viner, men inget som ger mig den där wow-känslan. Med detta sagt tycker jag Geils Pinot Noir är så pass bra att jag kan tänka mig ett återköp.

Vi förflyttar oss nu till Piemonte i Italien och producenten La Gironda.

Ett litet familjeföretag som i generationer odlat vin på sina egna vingårdar, men det är produktionen av vinmaskiner som under många år stod i centrum för deras verksamhet. År 2000 bytte La Gironda inriktning och återvände till sitt ursprung i Nizza Monferrato. Nu är det vinodling och egna viner som gäller. Idag är det Susanna och maken Alberto som bär huvudansvaret, men hela familjen är engagerad i verksamheten. Vinfälten ligger på den kända kullen Il Bricco i Nizza, Chiesavecchia i den lilla byn Calamandrana samt i Fraz.
Redan 2004 fick dom sin första miljöcertifiering ISO14001 vilket innbar att dom använde inga kemiska ogräsmedel, inga syntetiska produkter, minskad förbrukning av miljöresurser, manuell hantering i vingården, lättare flaskor och ekologiska korkar av sockerrör.

Dom producerar tre olika Barbera-viner, en Nebbiolo, ett rött vin gjort på Barbera, Cabernet Sauvignon och Nebbiolo, ett vitt vin på Sauvignon Blanc, en Moscato d´Asti, en Brachetto d´Acqui samt ett mousserande vin.

Vi dricker den här kvällen deras Chiesavecchia från 2016 som är gjort på en blandning av Barbera (40%), Nebbiolo (40%) samt Cabernet Sauvignon (20%). Druvorna vinifieras var för sig och får vila upp sig i cirka ett år på barriquer, tonneaux och 15 hektoliters stora fat. Alla gjord av ek. Först därefter blandas druvorna till ett vin. Samtliga druvor kommer från samma vinfält på kullen Chiesavecchia utanför byn Calamandrana

Det här vinet faller vi pladask för. Så in i bänken gott och årgång 2016 är perfekt att dricka nu.

Vi möts av en varm, mörkfruktig doft med lite inslag av kryddor. Vi noterar även ett mycket diskret inslag av rosor, krossad sten och aningens sötlakrits. 

Ganska så lättdrucket, men utan att kännas det minsta mesigt. Tanninerna är sammetslena och det finns en behaglig syra. Frukten känns i gommen som mörka körsbär, björnbär, några svartavinbär och hallon. Här finns också lite örter och kryddor. Eftersmaken är medellång och bjuder på ännu mera mörka bär, men också både choklad och sötlakrits.

Det är är riktigt gott och vi kommer att köpa ett par flaskor till.
Betyg4+
Priset på SB är 309 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar