onsdag 10 januari 2024

2014 Pignolo, Ronchi di Cialla

Friuli är ett litet vinområde i de nordöstra delarna i Italien. Ska vi vara mer exakta så är regionens namn Friuli Venezia Giulia. Jag upptäckte det och vinerna därifrån då jag följde vinbloggen Billigt Vin. Vid två tillfällen har jag tagit mig till Köpenhamn för att bekanta mig med några olika producenter från Friuli. Du kan läsa om dom äventyren här och här. Två av vintillverkarna hade redan importörer i Sverige, så några köp och blogginläg har det blivit. Jag har bloggat om Il Roncal, och RoncSoreli


Inte så långt från den Slovenska gränsen, i kommunen Prepotto, ligger vingården Ronchi di Cialla. Det är knappt 20 km till Udine och 50 km till Medelhavet.
1970 köpte Paolo och hustrun Dina Rapuzzi egendomen. Många vinbönder gjorde sig av med de inhemska gamla druvsorterna. Paolo och Dina gjorde precis tvärtom. Dom koncentrerade sin verksamhet runt lokala druvor främst Schioppettino, men även Ribolla Gialla, Verduzzo, Picolit, Friulano, Pignolo och Refosco dal Peduncolo Rosso. Ja det är faktiskt så att Paolo tillsammans med borgmästaren i Prepotto räddade Schioppettino genom att ta sticklingar från de 60 vinrankor de hittade i trakterna och nyplanterade 3 500 vinstockar.
Idag är det sönerna Pierpaolo och Ivan som för arvet vidare. Hela deras egendom är certifierad för biologisk mångfald.

Det här är ett vin som uteslutande är gjort på den lokala druvan Pignolo. Den som vill veta mer om druvan kan läsa den här artikeln
Maceration i 20 dagar. Naturlig jäst. Vinet har fått mogna under 30 månader på franska ekfat (80%) och slavonska ekfat (20%).

Färgen går i en djup, tät, mörkröd nyans med några violetta stråk.

Doften börjar lite försiktigt med våt jord, läder och tobak, men efter en kort stund i glasen är det den mörka frukten som tar över och dominerar. Kryddor och örter närvarar liksom krossade flintastenar och aningens vanilj. I bakgrunden förnimmer vi en liten bukett violer.

Ett gott och riktigt trevligt vin förutsatt att du inte är alltför känslig av tanninmedverkan. Rätt så frisk i sin framtoning med en pigg och angenäm syra. Det finns en samling mörka bär som är det som till en början dominerar i gommen: björnbär, blåbär, svarta vinbär, slånbär och mörka hallon. Så gott! Precis som i doften finns det en samling örter och kryddor. Eftersmaken är medellång och här får den mörka frukten och örterna sällskapa med finstämda toner av vanilj, choklad och unset violpastiller.
Betyg 4
Dessvärre verkar vinet inte längre vara tillgängligt på SB, där utbudet av vin på druvan Pignolo inskränker sig till Il Roncals tolkning ( kolli om sex flaskor).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar