måndag 24 juli 2023

Cuvée Rubis, Vilmart & Cie

Vilmart & Cie är en producent som Vintankar håller högt. Firman grundades 1890 i Rilly-la-Montagne någon mil söder om Reims. Årsproduktionen ligger runt 110 000 flaskor. Odlingarna sker efter biodynamiska principer utan att vara certifierade.
Enligt deras hemsida tillverkar dom sju olika cuvéer: Grand Réserve, Grand Cellier, Cuvée Rubis, Grand Cellier d´Or Millésime, Coeur de Cuvée Milleéime, en årgångs Blanc de Blancs  och en årgångs rosé (Emotion) samt en Ratafia.

Vi har tidigare druckit och skrivit om deras Grand Réserve Magnum inköpt 2010 som var fantastisk. Riktigt bra var också den lite enklare Grand Cellier och alldeles strålande den mer eleganta Grand Cellier d´Or 2008. Deras toppvin Coeur de Cuvée 2008 var helt enastående. Cuvée Rubis alldeles lysande.

Cuvée Rubis är gjord på 90% Pinot Noir (inkl 15% rött vin) och 10% Chardonnay, som vuxit på vinstockar som är drygt 30 år gamla. Den har fått tillbringa 10 månader på ekfat. Den degorgerades i november 2016. Den görs vanligtvis på två årgångar. Stämmer mina anteckningar så bör det vara från skördarna 2013 och 2014.

En helt fantastisk roséchampagne, som nu har fått en del mognadstoner. 
Färgen har med åren fått en alltmer orange ton.

I doften är det gott om röda bär, röda äpplen som blivit aningens bokna, våta stenhällar, bröd, aningens syrener samt någon gul stenfrukt.

I munnen är det friskt med fina röda bär: Syrliga jordgubbar, smultron, tranbär och aningens körsbär. Lite lätt bokna röda äpplen känner vi. Här finns också lite röd citrus som mandariner och blodgrape. I mindre omfattning hittar vi mandlar, steniga mineraler och persika. I eftersmaken kan vi känna lite blommor, aningens honung och ännu mera blodgrape.
Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar