måndag 23 juli 2018

Vilmart & Cie Cuvée Rubis

Sommaren fortsätter. Vi njuter av salta bad och ljumna kvällar. Fast vi önskar förstås som de flesta andra en del regn. En av dessa ljuvliga eftermiddagarna i förra veckan drog vi korken ur en av våra favoriter i segmentet roséchampagner.

Vilmart & Cie Cuvée Rubis
Vilmart & Cie är en producent som Vintankar håller högt. Firman grundades 1890 i Rilly-la-Montagne någon mil söder om Reims. Årsproduktionen ligger runt 110 000 flaskor. Odlingarna sker efter biodynamiska principer utan att vara certifierade.
Enligt deras hemsida tillverkar dom sex varianter av champagne: Grand Réserve, Grand Cellier, Cuvée Rubis, Grand Cellier d´Or Millésime, Coeur de Cuvée Milleéime.

Vi har tidigare druckit och skrivit om deras Grand Réserve Magnum inköpt 2010 som var fantastisk. Riktigt bra var också den lite enklare Grand Cellier och alldeles strålande den mer eleganta Grand Cellier d´Or 2008. Deras toppvin Coeur de Cuvée 2008 var helt enastående. Cuvèe Rubis i den här versionen drack vi för snart ett år sedan. 
Nu är det dags för vår sista flaska med degorgeringsdatumet oktober 2014.

Cuvée Rubis är gjort på Pinot Noir (90%) och Chardonnay (10%), som vuxit på vinstockar som är dryga 30 år gamla. Vanligtvis görs den på en blandning av två årgångar. Stämmer mina anteckningar så är vår flaska gjord på årgångarna 2011(20%) och 2012 (80%). Vinet har fått mogna i cirka tio månader på stor ekfat.

Det ska sägas med en gång att detta är en fantastisk roséchampagne. Så frisk, så snärtig i smakerna och så välbalanserad.
I doften hittar vi röda bär, lite citrus, lite stendamm och antydan av nybakat bröd.
I munnen får vi en småelegant dryck, som är helt drickklar och därtill väldigt lättdrucken. Flaskan går åt i ett nafs. Vi känner smultron, jordgubbar, lite hallon, syrliga röda äpplen, röd citrus och steniga mineraler. I avslutet den härliga tonen av bitterhet från blodgrape.
Vi har inga fler med detta degorgeringsdatumet i källaren, men ett par flaskor med senare datum. Visst blir en sugen på att testa även dessa, även om de förmodligen är som bäst nästa sommar.
Betyg 4+
Dessvärre finns det inga flaskor från Vilmart&Cie i Systembolagets sortiment. Jag köper mina flaskor av Franska Vinlistan. Vår flaska kostade dryga 400 kr, då vi köpte den för ett par år sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar