lördag 14 juli 2018

2005 Quintarelli Superiore och 2011 Il Fornetto , Stefano Accordini

När ska man dricka Amarone? Nördarna svarar nog när och var som helst. Andra svar jag hört är "En regnig tisdag". JC Vintankar svarar: "när helst det sänds en bra fotbollsmatch". Fast det ska medges att med den värme vi upplevt den här sommaren under fotbolls VM har det inte blivit Amarone till varje fotbollsmatch.
Under några av kvartstfinalerna blev det Quintarelli Superiore och under semifinalerna Il Fornetto.

Quintarellis Superiore är en av de absolut bästa Superiore som går att uppbringa. Den slår många Amarone med hästlängder. Så förväntningarna är alltid höga då vi drar korken ur en Superiore från Q. Den här kvällen korkar vi upp vår näst sista flaska från året 2005. Vad vi tyckt om andra vi druckit kan du läsa genom att klicka på resp årtal: 2000  2005 och 2009.
Bakom det här vinet finns den legendariske Giuseppe Quintarelli. Han gick bort i jan 2012 vid 84 års ålder, men vingården lever vidare genom hans barn. Geografiskt befinner vi oss några mil väster om Verona i Cerè i Negrardalens östsida.
Druvblandningen är 55% Corvina och Corvinone, 30 % Rondinella och 15% en blandning av druvorna Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Croatina och Sangiovese.  Druvorna har vuxit på vinstockar som i genomsnitt har en ålder av drygt 30 år. En del av druvorna (de sent skördade) vinifieras omedelbart, en del druvor torkas och vinifieras som på amaroenevis. Sedan blandas dessa och får ligga på stora fat av slavonsk ek i fem till sju år.
Quintarelli har alltid levt efter principen att släppa vinerna då de är drickklara, vilket ofta inneburit att varje årgång har släppts långt senare än vad andra odlare gjort i Valpolicella.


Doften är stor och maffig. Den drar iväg mot mörk frukt med inslag av russin och några andra torkade frukter. Här finns en del örter och mineraler någon försiktig ton av läder samt unset rosor.

I munnen förvånas vi av att inslaget av russin är så stort. Detta har vi inte känt tidigare. Kan det möjligen vara så att vinet precis passerat sin topp?? Hur som så är det fortfarande väldigt gott med massor av söta, mörka körsbär, blåa plommon, lite björnbär, diverse torkade frukter och några nypor örter. Syran håller fortfarande friskheten vid liv. Tanninerna alldeles sammetslena.. Eftersmaken härligt lång, men även här en tydlig russinton tillsammans med mörk choklad och söta körsbär.
Betyg 4

Till de båda semifinalerna drog vi korken ur vår första 2011:a. Vi har så klart valt något av det bästa som går att uppbringa i Amarone-väg. Il Fornetto tillhör den yppersta eliten. 
Druvorna, 75% Corvina och 25% Corvinone, kommer från vinfältet "Il Fornetto" i närheten av staden Negrar. Druvorna får torka i 140 dagar. Vinet har fått ligga i 36 månader på nya barriquer av fransk ek. Vi har tidigare hyllat årgångarna: 20042006 och 2007

2011:an är ung och får därför några timmar i karaff för att komma till sin rätt. Vi dricker den under två dagar och det vete katten om den inte presterar som bäst dag 2, även om den redan till den första semifinalen gör ett mäktigt intryck.

Doften är stor och mäktig med massor av mörka bär, läder, jord, örter, kakao, lite torkad frukt, grus och någon liten försiktig blommighet. Det känns att detta är en amarone i sin linda med ännu inte fullt utvecklade dofter och smaker. Vi anar stordåd på gång.
Smaken är stor och kraftig samtidigt som den har en fin elegans. Det börjar med söta, mörka körsbär, lite björnbär, några hallon och blåbär samt några droppar svartvinbärssaft. Efterhand känner vi örter, kakao, steniga mineraler, lite torkad frukt och unset rosor. Friskheten finns där. Tanninerna ger vinet en liten stramhet. Alkoholen (16,5%) kan vi notera första kvällen, inte som alkoholstick utan mer som en förnimmelse. Dock är den som bortblåst kväll nummer två. Eftersmaken formidabel med mera söta, mörka körsbär, torkad frukt, massor av mörk choklad, några droppar espresso och lite sötlakrits. 
Javisst är det en strålande amarone redan nu, som kommer att utvecklas ytterligare så att djupet i smakerna blir mer påtagligt. Ni som har några 2011:or kan skatta er lyckliga. Ingen brådska att dra korken. 
Betyg 5-Inga kommentarer:

Skicka en kommentar