torsdag 12 juli 2018

2016 SP68, Occhipinti

Värmen fortsätter att regera över den Nordhalländska bygden, där Vintankar har sin hemvisst. Något regn faller det inte över vår halvö. Gräsmattorna är sedan länge utbrända och mer tagit formen av små halmstrån. Vi är ju hängivna husbehovsodlare och klarat oss hyfsat väl så här långt, men sedan en vecka tillbaks har kommunen infört bevattningsförbud så det spörjs hur det ska gå i fortsättningen. Värre är det så klart för yrkesodlarna som lever på sina grödor.
Ni som följer min blogg vet att jag har en stor favorit bland vinmakarna på Sicilien. Arianna Occhipinti. Il Frappato är jag speciellt förtjust, men även hennes övriga viner gillar jag.

Arianna Occhipinti har sina vingårdar på Siciliens sydkust nära byn Vittoria. Dom odlar i huvudsak Frappato och Nero d´Avola och så görs det olivolja. Odlingarna bedrivs efter en blandning av ekologiska och biodynamiska principer. Förutom Il Frappato gör hon också Grotte Alte (lika delar Frappato och Nero D´Avola), SP68 (70% Frappato och 30% Nero D´Avola) och Siccagno (100% Nero D´Avola) samt ett vitt vin SP68.

SP68 har jag druckit ett par tidigare årgångar, så klicka på årtalet så får du mina tankar: 2012,   2014 och 2015. Nu är det dags för den första 2016.
Druvmixen framgår ovan. Vinet har fått vila upp sig 6 månader på cementtankar och en månad på flaska innan det släpps ut på marknaden. Du som vill veta mer om producenten och hennes viner kan klicka dig in på hennes hemsida.

Ett ungt vin, som säkert kommer att utvecklas en del. Vi gav det lite tid i våra glas och då händer det saker.

Doften börjar lite diskret, men tar sig allteftersom vinet får tid i glasen. Röda bär, läder, våt jord, krossad flintasten, svart te och några örter kan vi summera doftintrycken till.

I munnen känns det lite småslankt, friskt och med en viss stramhet, men är ändå hyggligt tillgängligt redan nu. Det första vi noterar är en fin kompott av röda bär( jordgubbar, hallon, tranbär, syrliga körsbär), som sedan följs av lite örter och steniga mineraler med en diskret liten rökighet. Här finns en trevlig och bra syra som för tankarna åt lingonhållet. Tanninerna finns där, biter lite försiktigt utan att bli alltför närgångna. Eftersmaken är medellång och där återkommer både de röda bären, mineralerna, den krossade flintasten, men allt är förstärkt med några bär av mörkare slag.
Betyg 4
Jag betalade runt 160 DKK   i Köpenhamn hos Cibi e Vini.
Nu är det 2017 på gång och den kostar 175 DKK. För närvarande finns den inte på SB, men håll utkik för den dyker upp med ny årgång och går åt fort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar