lördag 7 juli 2018

2011 Tintilia 66 och Sauce Pidmont.

Tidigare i veckan  åt vi en Sauce Pidmont. Enligt receptet (se längst ner på sidan) skulle inkråmet i Salsiccia användas. Vi bytte ut detta mot inkråmet i hemmagjorda vildsvinskorvar. Ett mycket lyckat resultat. Vi drack till detta ett vin gjort på druvan Tintilia. En för oss okänd druva tills i våras, då vi drack Settevigne Tintilia del Molise. Vi gillade vad vi drack och skrev så klart en bloggpost om detta, vilket du kan läsa om här.
Nu steppar vi upp ett hack och öppnar Claudio Cipressis prestigevin på druvan Tintilia.
Tintilia är en druva som var bortglömd, men som fått en renässans de senaste decennierna. Ja så mycket att Tintilia del Molise blivit en egen DOC sedan 2011. Geografiskt befinner vi oss några mil nordost om Neapel, inklämd mellan Abruzzo i norr och Apulien i söder
Producent till Tintila 66 är Claudio Cipressi vars vingård ligger strax utanför byn San Felice del Moise i provinsen Campobasso. Vingården ligger högt och har en fin utsikt mot Adriatiska havet, men också en bedårande vy över de omgivande kullarna. 16 ha vinmarker förfogar dom över. Odlingarna bedrivs enligt ekologiska principer och är från 2014 också certifierade som detta.


Druvorna till Tintilia 66 kommer från ett vinfält beläget runt 520 m över havet. Druvorna skördades i början på oktober. Macerationen har varat i dryga 10 dagar. Det har sedan fått mogna i 36 månader på ekfat.

Färgen har en djup granatäppelröd ton.
I doften känns mörka bär, lite läder, vått jord, tobak, örter och kryddor samt unset balsamico. Intensiv utan att bli påträngande.

I munnen är det rätt så slankt med viss stramhet. Det finns en fin bärkompott av såväl mörka som röda bär. De lite syrliga körsbären i sällskap med hallon, tranbär och blåbär ger vinet en fruktsmak som direkt slår an till våra smaklökar. Lite kryddor, steniga och järnhaltiga mineraler samt den långa eftersmaken med lakrits, några droppar espressokaffe, ännu mera körsbär och unset svartpeppar gör det här vinet till en riktig vinnare.
Den förträffliga syran i kombination med tanniner som biter lite försiktigt i munhålan ger vinet precis den karaktär som ett riktigt bra matvin ska ha.
Fast vi behöver inte mat för att finna glädje i Tintilia 66.
Strålande gott blir vårt slutomdöme.
Betyg 4++
På "Bolaget" kostar vinet 555 kr.


Det finns endast två viner på Systembolaget gjort på druvan Tintilia. Det är Tintilia 66 (78944) och Settevigne (76817). Du som är nyfiken på att prova den här druvan får rådet att köpa en flaska av Settevigne för 299 kr och se om den stämmer överens med dina smakpreferenser. Gör den så har du ett mer komplext och elegantare vin som väntar i Tintilia 66.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar