söndag 15 juli 2018

2009 Dentelles & Crinolines Extra Brut från Pierre Brigandat & Fils.

Asså den här sommaren slår väl alla rekord i långvarig värme. Bevattningsförbud, utbrända gräsmattor, grönsakerna stannar i växten, de stackars bönderna får nödslakta mm....
Jo, det är rätt mycket besvärligt med värmen och torkan. Vädret är just inte mycket Vintankar känner att vi kan rå på, så vi försöker njuta av det som vi finner positivt. Luncher utomhus i skuggan, de fantastiskt ljumna och sköna kvällarna med sammetslena nätter och så klart bad i havet i en anständig temperatur (+22 grader).
Efter någon timma nere på "våra" klippor och ett svalkande dopp i det kristallklara havet drar vi korken ur en champagne vi inhandlade för ett par år sedan,

Producent är Pierre Brigandat & Fils, som är en odlare i den lilla byn Channes i Aube. Vi befinner oss i den allra sydligaste delen av Champagne nära gränsen till Bourgogne. I ca 50 år har dom drivit verksamheten som idag omfattar 20 ha. Till en början såldes alla druvor till Laurent Perrier men idag producerar dom själva lite över 50 000 flaskor fördelat på  fyra cuvéer. Det är mestadels Pinot Noir som odlas, men också lite Chardonnay. Dom är ännu inte ekologiskt certifierade, men arbetar på det. Sedan 2002 är det sonen Bertrand som leder firman.

Dentelles&Crinolines är den enda av deras cuvéer som innehåller Chardonnay (30%) resten dvs 70% är Pinot Noir.

Det har snart gått två år sedan jag senast drack den. Jag tyckte då att det var en helt OK champagne utan att den glänste på något sätt eller som jag skrev "En duglig dryck för sina slantar". Jag köpte två flaskor och den här sena eftermiddagen drar vi korken ur vår sista flaska.
Vi bjuder brodern och svägerskan på ett glas. Vi tycker alla att det här var ju en förbaskat trevlig champagne. Vi får nog göra en liten omvärdering
Vi sitter utomhus och då kommer ju alltid doftintrycken till korta, men viss kan vi känna en mycket frisk doft av äpplen, citrus, grusgång och aningens skolkrita.

I gommen har den en stor friskhet, ja nästan lite krispigt. Precis vad en önskar en sådan här solig och varm eftermiddag. Gula/gröna och även lite syrligt röda äpplen dominerar i munnen. Lägg till citrus, lime, några toner av persika och nektariner, förstärkta med mineraler av stenkaraktär. Avslutet har det där törstsläckande draget av grapefrukt med liten bitterhet. Vi är alla överens om att så här vill vi ha champagnen den här eftermiddagen där friskhet, tillgänglighet och törstsläckande drag premieras före stor elegans och djuplodande komplexitet.
Har den utvecklas så här bra på de gångna två åren? Eller är det helt enkelt stämningen och omständigheterna som gör att vi idag närmast ger den en hyllning??
Betyg 4
Det verkar finnas kvar flaskor i beställningssortimentet för 349 kr. Vi får allt köpa någon flaska till för efterkontroll!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar