söndag 29 juli 2018

2013 Capuccio Terre Siciliane Rosso från Calabretta

Vi hade kvar en flaska från ett köp vi gjorde för några år sedan av viner från den sicilianske producenten Calabretta. Vi hade köpt dom av Carlo Merolli i Danmark. Vad jag tänkt om de andra vinerna kan du läsa genom att klicka på vidstående länkar: Minella, Vino BiancoRosato Terre Siciliane2011 Capuccio och inte minst Nonna Concetta.
Sedan fyra generationer har familjen Calabretta odlat vin på vulkanen Etnas sluttningar. Odlingarna uppgår idag till 8 hektar med till största delen gamla rankor med en snittålder på 70-80 år. Nästan hälften är på oympade stockar. Odlingarna är ekologiska och med en traditionell vinifiering. Man arbetar helt enkelt på det sätt man alltid gjort. Naturlig jäst, inga bekämpningsmedel, ingen filtrering och minimalt av svavel.  Jäsningen äger rum på öppna kar och lagringen sker på botti (stora fat av Slavonsk ek).
Calabretta har odlingar i många små lotter i de flesta stora vingårdar som Solicchiata, Passopiscario, Calderara m fl.

Vinet den här kvällen är gjort enbart på druvan Nerello Cappuccio ibland kallad Nerello Mantellato. Den odlas på en procent av Siciliens vinmarker. Det befaras att den successivt kommer att försvinna, vilket verkligen vore synd. Framförallt när den presenteras i ett sådant skick som Calabretta gör. Genetiskt har den inget släktskap med Nerello Mascalese utan istället är det Sangiovese som utgör en förälder.
Det här är ett lätt, slankt och ganska okomplicerat vin. Lättdrucket, charmigt och med en bra karaktär. Det är med andra ord som gjort för dessa varma och sköna sommarkvällar som vi nu upplever.
I doften känns mörk frukt, örter och kryddor, en rosenbuske samt lite knallpulverpistol.
Smaken går lite i samma stil som doften med en charmig mörk frukt i centrum. Lägg till några nypor örter och kryddor och vulkaniska mineraler. I eftersmaken någon liten sötlakrits. Syran och tanninerna samspelar bra med frukten och ger samtidigt vinet en bra ryggrad.
Betyg 4-


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar