tisdag 3 juli 2018

Verdicchio, Pecorino, Bianchello och Spumante på Sangiovese. Vi befinner oss i Pesaro i Marche.

Vi tillbringade midsommarhelgen i Pesaro, en liten fin stad vid Adriatiska havet. Den ligger några mil söder om den betydligt mer kända badorten Rimini. Vi hade några lugna och fina dagar i Pesaro. I år firar dom 150-årsdagen efter Rossinis bortgång. Han dog visserligen i Paris men föddes i Pesaro.
Många trevliga restauranger. Väldigt trevligt bemötande. Fina stränder. Vi kan verkligen rekommendera ett besök i Pesaro.
Utbudet av fisk och skaldjur var mycket stort. Det blev ett flertal restaurangbesök, där vi njöt av dessa läckerheter.

Det blev så klart en del vitt vin till maten. Verdicchio är en druva som vi känner till hyfsat väl, men Bianchello, Pecorino och vit Pinot Noir tillhör inte vanligheterna
2016 Bachero från Vini Pontemagno.
En Verdicchio dei Castelli di Jesi gjort så klart uteslutande på druvan Verdicchio. Detta blev vårt första vin då vi sent på eftermiddagen anlände till Pesaro. De flesta restauranger var stängda, men vi hittade ett café/bar som serverade några enkla Piadina. Under parasollen och med en svag bris i den över 30-gradiga värmen var det här en verklig hit.
I doften frukt, citrus, blommor och örter. Rätt så bra tryck i frukten och örterna och med en härlig liten bitterhet i eftersmaken. Enkelt. Törstsläckande. Charmigt. Och precis vad vi behövde.
På SB finns det 17 viner med beteckningen Verdicchio dei Castelli Jesi.


2017 Onirocep, Pantaleone
Ett vin gjort på druvan Pecorino. Vinets namn är som den uppmärksamme ser ett anagram på druvan. Pantaleone ligger i de södra delarna av Marche inte så långt från Ascoli Piceno. En liten familjeägd vingård med inriktning på biologisk odling.

Vinet är gjort på Pecorino till 100%. Jäst på ståltankar och legat en kortare tid på dessa.
Väldigt frisk och fräscht med fina lite rödare citrustoner, gula stenfrukter, steniga mineraler, någon liten blommighet och så några rejäla nypor örter främst timjan och rosmarin.
Här finns en stor och välkomnande syra. Det vilar en slags renhet över vinet. Vi gillade det här till våra fiskrätter.
En sökning hos SB visar att det finns 14 viner på denna druva.

2017 Celso, Bianchello del Metauro
Producent är Guerrieri, beläget några mil söder om Pesaro. De arbetar ekologiskt, men utan att vara certifierade. De tillverkar pasta från egen skörd av korn och olivolja förutom vin. Använder enbart naturlig jäst. All uppvärmning på gården sker genom solenergi.

Jäst på ståltankar och även tillbringat några månader på dessa för att lugna ner sig. Ett ungt vin som ska drickas ungt.
Det lever mycket på sin friskhet och unga gula frukt: citrus, äpplen, persika samt en hel del örter.
Visst är det ett enkelt vin, men har sin charmiga karaktär.
Första gången vi dricker vin på den här druvan, men vi gör det gärna igen. Funkade utmärkt till blåmusslor och pasta.
Hos SB finns det dessvärre inga viner på denna druva.

Spumante Rosé Extra Dry
Det här vinet är gjort på druvan Sangiovese, som skördats extra tidigt för att få en fin syra. Charmat-metoden har använts, vilket innebär att det inte jäst en andra gång på flaska som champagner får göra, utan på ståltankar.
Vi kan hitta en hel del röda bär främst smultron, jordgubbar och några hallon. Lite blodgrape och stenmineraler i avslutet. Friskt. Törstsläckande. Lättdrucket. Väldigt gott!!
Det är klar det inte går att jämföra med roséchampagner. Det har naturligtvis inte den komplexiteten, men varma kvällar är detta riktigt trevligt som aperitif eller som mingelvin. Vi betalade 15 euro på vår restaurang för att ha något att läppja på medans vi tittade på menyn. Det kan vi tänka oss göra åtskilliga gånger till, när tillfälle ges. Dessvärre finns det inte på SB.
2017  Verdicchio dei Castelli di Jesi
Ytterligare en Verdicchio nu från producenten Zaccagnini. Visst påminner den en hel del om Bachero, som jag inledningsvis skrev om, men inte riktigt lika fokuserad i frukten. Inte heller samma ört och bitterhet i avslutet. Absolut inte dålig men Bachero vann den matchen.Vi gjorde också ett snabbbesök hos Vingården Mancini i utkanterna av Pesaro. Vi köpte med oss ett par flaskor. Vi drack två av deras Pinot-viner när Sverige spelade fotboll mot Tyskland. Dom gör faktiskt en vit Pinot Noir. Jag har druckit detta som champagne fast då kallas det för Blanc de Noir, men en stilla vit Pinot Noir har jag aldrig druckit tidigare. Fast mer om Mancini och deras Pinot Noir viner i morgondagen inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar