måndag 7 augusti 2023

Brut Nature, Billecart-Salmon

28 juni fick vi barnbarn nr två. Så klart en stor tilldragelse speciellt för dottern och hennes man. Vi själva blev mormor och morfar. Så nu har båda vår barn varsitt barn. 28 juli, en månad senare, är de lyckliga föräldrarna på besök. Vi måste så klart fira detta och då duger endast champagne.


Maison Billecart-Salmon grundades 1818. Det var då som Nicolas Francois Billecart gifte sig med Elisabeth Salmon. Vingården ligger i den lilla byn Mareuil-sur-Aÿ cirka 7-8 km öster om Epernay. Det är fortfarande ett familjeföretag, där det idag är den 7:e generationen som styr över verksamheten. Idag omfattar verksamheten 100 ha som dom själva äger samt ytterligare lika mycket som dom köper från kontrakterade odlare. Från totalt 40 olika crus skapar dom sina cuvéer. Alla från Premier- eller Grand Cru-lägen. 
Deras portfölj består av 6 Non Vintage Cuvéer, en "vanlig" vintage, en champagne på Pinot Meunier med namnet Les Rendez-vous de Billecart-Salmon, en årgångsrosé Elisabeth Salmon, en Brut Millésime Cuvée Nicolas Francois samt en Blanc de Noirs med namnet Le Clos Saint-Hilaire med druvor från den en hektar stora vingården med samma namn.
Noterbart är att när Rickard Juhlin 1999 skulle utse "The champagne of the Millenium", så hamnade Billecart-Salmon som etta med årgången 1959 och tvåa med årgången 1961.

Min erfarenhet av Billecart-Salmons champagner är begränsad. Jag har druckit och skrivit om:

Den här strålande eftermiddagen är det Brut Natur vi häller i glasen. Den här är gjord på en blandning av Pinot Meunier (40%), Pinot Noir (30%) och Chardonnay(30%).
Runt 48 månader har den fått ligga på sin jästfällning innan den degorgerades. Brut Nature betyder att ingen dosage (socker) har tillsatts. Den är gjord på en blandning från tre årgångar. Jag har inte kunnat hitta vilka årgångar som ingår eller när den degorgerades. Jag köpte den på Systembolaget på sensommaren 2020.
En mycket frisk och välsmakande champagne, där vi i doften hittar en hel del gröna äpplen, citrus, bröd, krita och krossad sten. I takt med att temperaturen stiger tillkommer krusbär och tropiska frukter.
Det vi känner i doften kommer tillbaka när vi smakar på den. Mycket frisk och riktigt tillgänglig redan nu. Visst finns här en stor syra, men den blir aldrig påfrestande. Gröna äpplen typ Granny Smith är tillsammans med grapefrukt och grillad citron det som vi först noterar. Efterhand noterar vi en fin brödig ton, persika, aprikos, krusbär, krita och steniga mineraler. Eftersmaken är något längre än medel och där tillkommer tropisk frukt, aningens honung och nötter.
Betyg 4++




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar