tisdag 6 oktober 2020

Brut Sous Bois från Billecart-Salmon

Vädret, så här i början på  oktober, påminner mer om normalt svenskt sommarväder än höstväder. Visserligen mörknar det betydligt tidigare, men solen och värmen på eftermiddagarna är fortfarande ljuvliga. I fredags satte sig hustrun och jag oss på "kyrkbänken" utmed ladugårdsväggen. Solen värmde riktigt gott och endast en svag vind fläktade en aning. Vi korkade upp en för oss helt ny champagne. 

Maison Billecart-Salmon grundades 1818. Det var då som Nicolas Francois Billecart gifte sig med Elisabeth Salmon. Vingården ligger i den lilla byn Mareuil-sur-Aÿ cirka 7-8 km öster om Epernay. Det är fortfarande ett familjeföretag, där det idag är den 7:e generationen som styr över verksamheten. Idag omfattar verksamheten 100 ha som dom själva äger samt ytterligare lika mycket som dom köper från kontrakterade odlare. Från totalt 40 olika crus skapar dom sina cuvéer. Alla från Premier- eller Grand Cru-lägen. 
Deras portfölj består av 6 Non Vintage Cuvéer, en "vanlig" vintage, en champagne på Pinot Meunier med namnet Les Rendez-vous de Billecart-Salmon, en årgångsrosé Elisabeth Salmon, en Brut Millésime Cuvée Nicolas Francois samt en Blanc de Noirs med namnet Le Clos Saint-Hilaire med druvor från den en hektar stora vingården med samma namn.
Noterbart är att när Rickard Juhlin 1999 skulle utse "The champagne of the Millenium", så hamnade Billecart-Salmon som etta med årgången 1959 och tvåa med årgången 1961.

Min egna erfarenhet av Billecart-Salmon är mycket begränsad. Ja, det är faktiskt så att den enda jag druckit är Cuvée Nicola Francois på halvflaska. Jag hade uppmärksammat en konstig prissättning på deras halvflaskor kontra deras helflaskor. Halvflaskan kostade 299 kr och helflaskan 899 kr. Den här lite underliga prissättningen hade den svenske importören under några år för årgångarna 1998 och 2000.
Klicka på resp årtal så får du mina tankar. Förvisso inga stora årgångar, men alltid roligt att fynda.


Brut Sous Bois
Den är gjord på ungefär lika delar Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Chardonnay-druvorna kommer från vinfält i Côte des Blancs. Pinot Noir från Montagne de Reims, Aÿ och Mareuil-sur-Aÿ och Pinot Meunier från den högra stranden av Vallée de Marne. Samtliga druvor är från Premier Cru eller Grand Cru-lägen.
Vinifieringen äger rum på stora ekfat under låg temperatur. Vinet får också ligga till sig under en kortare tid på begagnade ekfat innan det buteljeras. Den här cuvéen har runt 30-35 %  reservvin. Den får sedan tillbringa mellan 6-7 år på sin jästfällning innan den degorgeras. Den får då en dosage på 7g/liter.

Det här är en alldeles enastående god champagne. Här finns begynnande mognadstoner. Väldigt njutbar redan idag, så klart klarar den flera års lagring och visst kan det finnas lite mer utveckling, men så god som den är just nu kommer det bli svårt att hålla tassarna borta.

Färgen går i en vacker gyllengul ton.

I doften hittar vi   mogna gula äpplen, lite citrus, en fin ton av rostat bröd, lite gula stenfrukter, någon liten floral ton, aningens sten och grus, unset mandelmassa och nougat.

I munnen får vi en frisk och torr (inte knastertorr) champagne. Här finns både djup och komplexitet i smakerna. Mogna gula äpplen med en dragning åt att vara lite bokna. En frisk citrus ton med lite torkade gula stenfrukter (aprikos, persika) kan vi notera. Bra syra som för tankarna till röda äpplen. En viss mineralitet (sten och aningens krita), lite nötter, servil kryddighet och ett läckert avslut i blodgrapens tecken. Tusan så gott!!
Betyg 5-
Priset på SB är 599 kr och enligt hemsidan finns den i åtta butiker företrädesvis på Västkusten.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar