Dags för del nummer 21 i det här årets stora vinprojekt. Det har nu blivit en Amarone från Le Ragose, som ska granskas lite närmare.
Vi har tidigare i år testat följande amarone:- Acinatico, Stefano Accordini
- Accordinis Il Fornetto
- Tenute Falezza
- Viviani Casa dei Bepi
- Zenato
- Viviani Casa dei Bepi
- Zenato
- Zymé
Årgång 2011 spåddes en lysande framtid, när de första producenterna släppte sina amaroneviner. En viss nedtoning har skett, men många amaroneexperter har gett årgången en fyra på en femgradig skala. Dom yttre förutsättningarna var mycket gynnsamma med bra väderförhållanden för att få druvor av högsta kvalitet. När så vädret var på vinböndernas sida under såväl skördetiden som under torkningsperioden var det inte så många som hade något att klaga på.
Årgång 2011 spåddes en lysande framtid, när de första producenterna släppte sina amaroneviner. En viss nedtoning har skett, men många amaroneexperter har gett årgången en fyra på en femgradig skala. Dom yttre förutsättningarna var mycket gynnsamma med bra väderförhållanden för att få druvor av högsta kvalitet. När så vädret var på vinböndernas sida under såväl skördetiden som under torkningsperioden var det inte så många som hade något att klaga på.
Le Ragose ligger i den östra delen av området Valpolicella Classico. Här köpte makarna Galli vingården Le Sassine år 1969. Vi är i den södra delen av kommunen Negrar. Le Ragose ligger på några kullar 250-400 m över havet. De ursprungliga 2,4 ha har nu blivit 19 ha med en årlig produktion om 150 000 flaskor. Sammanlagt finns det runt tolv viner i deras portfölj, däribland fyra amarone och två ripasso. Idag är det sönerna Paolo och Marco som bär ansvaret för vingården.
Jag upptäckte Le Ragose 2012 när jag kom i kontakt med den dansk/italienske vinhandlaren Carlo Merolli. Det fanns då ingen svensk importör, så Carlo fick bli min husleverantör av Le Ragoses viner. Vi kom omedelbart att bli väldigt förtjusta i deras viner. Allt från den enkla Valpolicella Classico, via Ripasson Le Sassine och deras Amarone. Åtskilliga blogginlägg har det blivit. Jag har tidigare skrivit om Amarone från årgångarna : 2002, 2003, 2004, 2005 och 2006.
På hösten 2015 dök Le Ragoses viner upp på Systembolaget. Det var den nystartade importörsfirman Vino Conoscenza som tog Le Ragose till Sverige. Tack för det!! De startade med en låda med sex olika viner från Le Ragose. Så klart var jag på bettet och inhandlade en låda, som blev till ett blogginlägg. Just nu verkar deras viner vara slutsålda på SB.
2016 var jag på cykelsemester på Bornholm. På en hylla i en Lidl-affär stod det två övergivna Amarone 2011 från Le Ragose. Dessutom till ett bra pris. Så klart fick dom följa med oss till Sverige. I förra veckan när Champion League fotbollen drog igång så drog vi korken ur den ena, som vi sedan följde under två dagar.
Le Ragoses Amarone har druvmixen Corvina (50%), Corvinone (20%), Rondinella (20%) och resterande 10 procent en blandning av lokala druvor. Druvorna skördas i senare hälften av september och får sedan ligga och torka till månadsskiftet januari/februari. Jäsningsprocessen äger rum under 20-30 dagar på ståltankar. Vinet får sedan ligga till sig mellan fyra och fem år på fat av Slavonsk ek
Det här är en amarone i en lite slankare och stramare stil dvs precis som jag vill ha en amarone. Den första kvällen är doften lite försiktig till en början, men växer ju längre tid vinet får tillbringa i glaset. Kväll två bjuder det omedelbart på fina, mörka bär, blåa plommon, lite örter, aningens kakao och en finstämd ton av torkad frukt (dock inte särskilt mycket russin). Ingen kraftig och påträngande doft utan mer åt det eleganta och finstämda hållet.
När vi smakar på vinet kan vi notera att det fortfarande känns ungt trots sina nio år efter att druvorna skördats. Här finns en förträfflig friskhet och rätt så komplexa smaker. Vi noterar mörka körsbär, lite björnbär, några blåbär och en tydlig ton av svarta vinbär. Lägg till lite blåa plommon, torkad frukt och några örter. Tanninerna är plats och bjuder ett läckert motstånd i gommen.
Eftersmaken är lång på amaronevis med mera mörka bär, torkad frukt och ett småbittert avslut av riktigt mörk kvalitetschoklad, några droppar espresso och körsbärskärnor.
Väldigt gott redan idag, men jag är helt övertygad om att den här Amaronen kommer att utvecklas fint de närmaste åren och sedan hålla sig där i flera år. Så ingen brådska för den som är lyclig att ha några 2011:or i källaren.
Betyg 4++
Avslutningsvis en indelning av var vinet befinner sig enligt min högst subjektiva bedömning.
1. Helt på topp. Blir inte bättre och bör drickas det närmaste året.
- Pieropan, Massimago
2. Helt på topp. Kommer inte utvecklas så mycket mer, men håller nog i många år.
- Brigaldara, Campo Inferi, Campo Leon, Monte Santoccio, Stefano Accordini Acinatico, Tenute Falezza
3. Bra nära toppen, men kommer att utvecklas ytterligare.
- Allegrini, Casa dei Bepi, Corteforte, Checco Damoli, Costasera (Masi), Il Fornetto, Le Ragose, Musella, Amarone Raimondi, Roccolo Grassi, Speri, Zenato, Zymé
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar