tisdag 29 september 2020

Amarone 2011. Del 16. Amarone från Allegrini

Dags för del nummer 16 i det här årets stora vinprojekt. Turen har nu kommit till att prova Allegrinis Amarone.

Vi har tidigare i år testat följande amarone:
Acinatico, Stefano Accordini
Musella Riserva
Pieropan
Raimondi
Roccolo Grassi
Speri
Viviani Casa dei Bepi
Zenato
Zymé
Årgång 2011 spåddes en lysande framtid, när de första producenterna släppte sina amaroneviner. En viss nedtoning har skett, men många amaroneexperter har gett årgången en fyra på en femgradig skala. Dom yttre förutsättningarna var mycket gynnsamma med bra väderförhållanden för att få druvor av högsta kvalitet. När så vädret var på vinböndernas sida under såväl skördetiden som under torkningsperioden var det inte så många som hade något att klaga på
.

Producent är familjen Allegrini. Välkänd för de flesta amaroneälskare. Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane ett par mil nordväst om Verona i det som kallas Valpolicella Classico. Företaget grundades för drygt 150 år sedan. Det leds i dag av syskonen Franco och Marilisa Allegrini samt deras framlidne broder Walters dotter Silvia Allegrini. Franco är vinmakare, Marilisa har hand om försäljningen och Silvia ansvarar för marknadsföring och PR. Företaget äger i dag drygt 70 hektar vingårdar. Dom är en av de större producenterna i Valpolicella med en produktion på cirka 1 miljoner flaskor. Sverige är Allegrinis näst största exportmarknad efter USA. Sedan 2001 har dom också ett vinprojekt i Toscana.
 Det är också en av de första Amarone som jag fastnade för. Du som vill veta vad jag tyckt om tidigare årgångar klickar helt enkelt på resp årtal: 2000 2003 2006  2007 2009 och 2012

Druvmixen är: 80% Corvina Veronese, 15% Rondinella och  5% Oseleta. Druvorna får lufttorkas i närmare 4 månader. I början av januari avstjälkas och pressas druvorna för att sedan macerera i 25 dagar med dagliga överpumpningar. Vinet lagrats i 18 månader på nya små franska ekfat. Därefter i 7 månader på gamla stora ekfat och slutligen 14 månader på flaska.

Det här är en alldeles underbar Amarone. Så smakrik, så komplex och går i en stil som tilltalar mig väldigt mycket dvs åt det lite mer stramare hållet. Detta gör att jag tror att den kan utvecklas något ytterligare.

Doften börjar med lite läder och regnvåt jord för att snabbt låta de ljuvliga mörka bären ta över. Vi kan också känna katrinplommon, en del örter och kryddor, lite kakao och aningens viol. En stor och väldigt trevlig doft utan att för den skull bli övertydlig eller dra iväg mot doftbomb hållet.

I munnen drar det igång med ljuvliga söta, mörka körsbär, mogna björnbär, några svarta vinbär och enstaka hallon/blåbär. Här finns också ett tydligt ört- och kryddinslag. I den mycket långa eftersmaken sällskapar de söta körsbären med katrinplommon, något enstaka russin, men desto mer riktigt mörk choklad. Några droppar espresso, körsbärskärnor och aningens viol kan också noteras liksom den lilla tonen av alkohol, som på intet sätt är störande.
Det här är en amarone med viss stramhet, vilket också gör den hyfsat matvänlig. Viltgrytor med rotfruktsgratäng kan nog vara en bra kombo. Den har en bra friskhet genom den fina syran. Tanninerna smånafsar i gommen och bjuder ett behagfullt motstånd.
Årgång 2011 för Allegrini är som många andra av deras årgångar en fantastisk amarone och som jag skrev ovan tror jag den kan utvecklas lite till. Den kommer med all säkerhet hålla sig så här bra i flera år framöver.
Betyg4++
Den här flaskan inköptes på SB 2015 för 439 kr. Nu är det årgång 2015 som gäller på SB. Det finns kvar några enstaka flaskor och priset har nu stigit till 599 kr.

Avslutningsvis försöker jag mig på en liten indelning av var vinet befinner sig enligt min mycket subjektiva bedömning.

1. Helt på topp. Blir inte bättre och bör drickas det närmaste året.
   - Pieropan, Massimago

2. Helt på topp. Kommer inte utvecklas så mycket mer, men håller nog i många år.
   - Brigaldara, Campo Inferi, Monte Santoccio, Stefano Accordini Acinatico

3. Bra nära toppen, men kommer att utvecklas ytterligare.
  - Allegrini, Casa dei Bepi, Checco Damoli, Il Fornetto, Musella, Amarone Raimondi,  Roccolo Grassi, Speri, Zenato, Zymé 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar