lördag 26 september 2020

2019 Nerocapitano, Lamoresca di Filippo Rizzo

Den planerade och bokade vinresan i juni till Sicilien ställdes in. Corona kom emellan. Istället har vi ägnat lite tid att botanisera bland sicilianska viner. Mestadels har det blivit viner med beteckningen Etna Rosso och gjorda i huvudsak på druvan Nerello Mascalese.
I år har det blivit:
2013 San Lorenzo från Girolamo Russo
Etna Rosso Calderara Sottana, Girolamo Russo
- 2016 Etna Rosso Benanti
- 2017 Etna Rosso, Tornatore
2016 Agape, Valdibella
- 2018 Susucaru rosso, Frank Cornelissen
2017 Pistus Etna Rosso, Icustodi
2017 Calderara Sottana, Tenuta Terre Nere
2017 Etna Rosso, Calderara Sottana, Girolamo Russo

Det finns ytterligare en druva på Sicilien som vi har särskild förkärlek till och det är druvan Frappato. Arianna Occhipintis Frappato är det vinet som fått oss verkligen gå igång på Frappato. Du som vill veta vad vi tyckt om tidigare årgångar klickar på resp årtal så hittar du våra tankar om just den årgången:  201020112012, 2013, 2014 och 2015.
Häromkvällen blev det en ny bekatskap på just druvan Frappato. 

Producenten till Nerocapitano är Azienda Agricola Lamoresca och ligger i provinsen Catanias mest sydligaste hörn mellan Etna och Gela på Sicilien i den lilla byn San Michele di Ganzaria. Vingården ligger cirka 450 m ö h. Namnet har det fått efter de gamla olivträden som växer på egendomen av just sorten Moresca. Det hela startade år 2000 då Filippo Rizzo köpte en olivlund med den sortens olivträd. Idag omfattar gården den 5 ha olivodlingar och ungefär lika mycket vinodlingar. Filippo jobbade en tid hos Frank Corneliisen under tiden som han drog igång sin egna verksamhet.
Odlingarna bestod ursprungligen i huvudsak av druvorna Frappato, Nero d´avola, Grenache och Vermentino med en ålder på mellan 10 och 50 år gamla vinstockar. På senare år har han även börjat 
odla druvan Nerello Mascales med sticklingar från sin gamle arbetsgivare Frank Cornelissen. Odlingarna med Frappato är de högst belägna där jordmånen är sandig.
All odling sker efter certifierade ekologiska odlingsprinciper. Idag tillverkar Filippo vinet Nerocapitano som är gjort på 100% Frappato. Han gör också en Rosso på en blandning av Nero d´avola, Frappato och Grenache och ytterligare ett rött vin (Mascalisi) på i huvudsak druvan Nerello Mascalese. Det görs också ett vitt vin på Vermetino samt en Rosato.

Nerocapitano är till hundra procent gjort på druvan Frappato, som vuxit på 20-åriga vinstockar. Druvorna avstjälkas. Vinifieringen sker på tunnor av plast s k tini. Ingen tillsats av jäst utan vinet får spontanjäsa. Ingen temperaturkontroll. Skalkontakt i fem dagar. Vinet får sedan mogna i åtta månader på cementtankar.
Färgen går i en ljusare rubinröd nyans och är helt transparent.
Vi dricker vinet över två dagar. Det är inte utan att vi den första dagen känner en viss besvikelse. Doften är minst sagt diskret. Smaken också ganska intetsägande. Visst kan vi ana oss till en del röda bär och steniga mineraler, men så mycket mer än så känner vi inte. 
Flaskan får stå med korken på i ett svalt utrymme till dag därpå.
Ett helt annat vin kväll två. En tydlig och angenäm frisk doft av röda bär slår emot oss direkt. Förstärkt med steniga mineraler och en liten kryddighet. Här finns också en finstämd ton av rosor.
I munnen är det ett friskt vin med hallon, jordgubbar, tranbär, syrliga körsbär och några smultron som står i centrum. Lite röd citrus kan vi notera liksom det piffiga ört- och kryddinslaget. Mineraler som för våra tankar till stenkross och järn finns där också. Allt förpackat i en slank stil. 
Jag kan inte påminna mig när jag varit med om en så här stor förändring från dag ett till dag två. Dag två är det ju ett riktigt gott och välsmakande vin, som jag mer än gärna dricker igen. Jag har ytterligare en flaska och den ska få rikligt med luft innan vi dricker den.
Betyg 4
På "Bolaget" kostar den 199 kr och finns i tjugotalet butiker.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar