onsdag 24 juni 2020

Två Etna-viner från 2017: Pistus Etna Rosso, Icustodi och Calderara Sottana från Tenuta delle Terre Nere

Tanken var att i år göra ett besök på Sicilien. De senaste åren har viner därifrån kommit att bli nya favoriter hos oss och då vill en så klart även träffa människorna bakom vinerna. Nu blir det inget av. Coronaviruset kom emellan och vi hoppas kunna göra resan nästa år.

Det Etna Rosso-vin som jag provat flest årgångar av är à Rina från Girolamo Rosso. Verkligen gott och har blivit för mig ett Benchmark.
 - 2015 à Rina
Hösten 2019 provade jag också:
2017 de Aetna, Terra Constantino
I år har det blivit:
2013 San Lorenzo från Girolamo Russo
Etna Rosso Calderara Sottana, Girolamo Russo
- 2016 Etna Rosso Benanti
- 2017 Etna Rosso, Tornatore
2016 Agape, Valdibella
- 2018 Susucaru rosso, Frank Cornelissen


2017 Pistus Etna Rosso från Icustodi
Icustodis vinfält ligger på nordsidan av Etna några mil rakt väster från Taormina. Vin har det odlats sedan urminnes tider i dom här trakterna, men Icustodi kan räkna sitt ursprung från mitten på 1400-talet. Ägaren Mario Paoluzi och oenologen Salvo Foti är männen bakom de senare årens framgångar.
De som jobbar med vingården ingår i I Vigneri. En sammanslutning vingårdsarbetare, där hantverket utförs enligt gamla traditionsrika metoder.
Dom äger cirka 12 ha fördelade på fyra olika vinfält (contrada). Moganazzi Cantina är störst på ca 7,5 ha och här är åldern på vinrankorna runt 10 år. Moganazzi Casa är på 2 ha, Puntalazzo är 1,3 ha och här odlas den gröna druvan Carricante samt Feudo di Mezzo där vinstockarna är upp till 250 år.

Dom gör ett vitt vin på i huvudsak druvan Carricante och fyra viner där Nerello Mascalese är huvuddruva (80%). Allt ifrån ett vin som mer eller mindre är en Rosato till ett vin med vinstockar som är närmare 250 år. Deras flaggskepp är Pistus dvs det vin vi dricker den här kvällen.

Dom tillämpar organisk odling (ingen kemisk besprutning, ingen konstgödsling, naturlig jäst) utan att vara certifierade.

Det här vinet är gjort på mestadels Nerello Mascalese (80%) och och en mindre andel (20%) Nerello Capuccio, som vuxit på vinfälten (contrada) Moganazzi Cantina och Castiglione di Sicilia belägna på cirka 650 m ö h. Vinrankor har en ålder på 10 år.
Handplockade. De hela druvklasarna pressas och macerationen varar runt en vecka. Jäsning på stålfat. Vinet får sedan mogna på samma stålfat i cirka 9 månader innan det buteljeras.
Det görs runt 32 000 flaskor av Pistus.

I den friska doften hittar vi röda bär, kryddor (peppar), massor av mineraler (framförallt krossad flintasten) och lite rosor.
I munnen känns det slankt och lite småstramt. Smaken domineras till en början av hallon, tranbär och  syrliga jordgubbar. Det står inte långt på innan vi känner en del örter, vitpeppar, rosor och violer och inte minst mineraler (flinta sten med en touch av något som jag förknippar med lavajorden). Bra syra och stadiga, men ändå inte alltför närgångna tanniner.

Det här är gott. Riktigt gott och med vissa likheter från ett gott nebbiolovin.
Betyg 4-
Vår flaska är privatimporterad och vi betalade 17 euro+sv alkoholskatt.










2017 Etna Rosso Calderara Sottana, Tenuta Terre Nere.
Den här vingården ligger på Etnas nordsluttningar mellan byn Solicchiata och den lilla staden Randazzo. Egendomen är totalt på 55 ha. 7 ha nyplanterade vinmarker och ytterligare 27 ha vinmarker fördelade på 24 odlingslotter inom fyra contrada (odlingsområden). Bortsett från den nyplanterade delen har de övriga vinrankorna en ålder på mellan 50 och 100 år. Ja det är faktiskt så att ett litet vinfält har vinrankor som är 130-140 år gamla.  Vinfälten är belägna på hög höjd allt från 600 till 1000 m ö h. Organiska odlingsmetoder sedan starten 2002. Certifierade från årgång 2010. 80% av all energiförbrukning kommer från de egna solpanelerna.
Du som vill veta mer om Tenuta delle Terre Nere får rådet att kolla deras hemsida.
Vinet vi dricker ikväll kommer från området Calderara Sottana, där Terre Nere äger 10 st vinfält. Det utmärkande för det här området är den mycket steniga marken.Vinet är gjort på mestadels Nerello Mascalese och en en liten slatt  Nerello Capuccio (runt 2%). Vinrankorna har en ålder på mellan 50 och 100 år. Vinfälten här ligger 600-650 m ö h.
Vinet har fått tillbringa runt 16-18 månader på en blandning av stora och små fat av fransk ek samt slutligen en månad på stålfat innan det buteljerades.

Färgen går i en blek rubinröd ton med några stråk av mahogny.
Doften är inte direkt påträngande mer försiktig men ändå med tydliga röda bär, kryddor, våta yllevantar, krossad flintasten och torkade rosor.
I munnen startar det med hallon, syrliga jordgubbar, tranbär, ljusa, syrliga körsbär och några enstaka lingon. Slankt och fint. Kryddorna gör sig gällande efterhand och inte minst en ordentlig omgång mineraler av grus, sten och vulkanjord. I den eleganta eftersmaken får de ljusröda bären sällskap av lite örter, kryddor och rosor. Här finns en härligt pigg syra och tanniner som lite mer än bara nafsar i gommen utan att för den skull bli alltför närgångna.


Ett vin vi verkligen gillar.
Betyg 4++
Vår flaska köptes på SB för 445 kr, men dessvärre är det slutsålt. Dom här godbitarna brukar en få vara snabb på tangenterna, då de släpps.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar