tisdag 9 juni 2020

Två Flaskor Barolo: 2006 Massolino och 2009 Cerrati, Cascina Cucco

Den senaste veckan har bjudit på ett underbart försommarväder. De modiga har redan hunnit med att starta igång badsäsongen. Dit hör inte Vintankar längre. Jag vill nog ha åtminstone 18 grader i vattnet. Ute i trädgårdslandet växer det. Majsen har börjat komma upp likaså zucchini och diverse bönsorter. Ett välbehövligt regnväder drog in under fredagsmorgonen och skänkte jorden nödvändig vätska.
Därute rasar alltjämt Coronaeländet. Vi fortsätter vår sociala distansering. Här gäller det att hålla ut.!!

Vi åt vilt i lördags. Jag hade förärats lite älgbitar av en god vän. Älgryggbiff. Till detta en potatisgratäng och sallad. Barololäge med andra ord.

Massolino är ett familjeföretag som grundades 1896 av Giovanni Massolino i Serralunga d’Alba i Piemonte. Serralunga är en liten pittoresk by 400 meter över havet med ca 500 invånare. Byn är belägen på en av regionen Langhes kullar mitt i hjärtat av Barolos produktionsområde. Giovanni Massolino var en ihärdig och företagsam man som i samband med att han startade sin vinfirma även var först med att introducera elektriskt ljus i byn. På 1930-talet började man att utöka sina odlingar och kom så småningom över riktiga pärlor till vingårdar: Margheria, Parafada och Vigna Rionda. Massolinos vingårdar ligger omgärdade av bergsryggar i en dalgång som skyddar från vind och storm och ger ro åt druvorna som behöver en lång mognadsperiod. 
Massolinos viner görs i traditionell stil med jäsning i låg temperatur och lagring i stora fat av Slavonsk ek.
Källa: www.tryffelsvinet.se/

För något år sedan bytte dom importör och finns numera hos Provinum

Jag har tidigare bloggat om årgångarna 2003 och 2005. Klickar du på resp årtal får du mina tankar om just den årgången.

Detta är deras enklaste Barolo. Dom gör knappt 40 000 flaskor årligen. Druvorna kommer från några olika vinfält runt Serralunga. Vinrankorna har en ålder mellan 10-55 år. Avstjälkning, varsam pressning, maceration i 48 timmar innan jäsningen startar. Jäsning sker med skal i 7-10 dagar i stora cementtankar. Skalkontakt i ytterligare 5-8 dagar innan vinet pumpas över till stora ekliggare (3200-4500 liter). Cirka 30 månaders vila på dessa ekfat innan det får en kortare tid på ståltank. Först därefter sker buteljering.

Doften startar med lite läder och regnvåt jord för att tämligen omgående övergå i en fin doft av röda bär, nypon  och kryddor. Efterhand tillkommer även torkade rosor, aningens viol och stendamm.
I munnen är det en frisk fläkt med röda bär som initialt tar kommandot syrliga körsbär, tranbär, hallon och nypon. De ungdomliga tonerna har det lagt bakom sig utan att riktigt vara fullmoget. Vi noterar lite örter och kryddor i mellanpartiet. Eftersmaken är lång med mera bär och kryddor, men så tillkommer det små, små doser rosor och viol samt några stänk av mint och steniga mineraler. Syran är alltjämt  på tårna och ger vinet en bra friskhet. Tanninerna har rundats av, men visst finns de där och gör sitt jobb. Ni vet den där behagfulla känslan när de tillsammans med den lite feta poatisgratängen ändå kan framhäva vinets aromer.

Årgång 2006 är riktigt bra just nu och kommer säkert så förbli i många år till.
Betyg 4+
Vår flaska köptes på SB hösten 2010 och vi betalade då 319 kr. Nu är det årgång 2015 som gäller och priset är 389 kr.


2009 Cerrati från Cascina Cucco
Detta är en "vardags-barolo" som vi köpt i Danmark. Våra favoriter i segmentet vardagsbarolo har  varit Cascina Cuccos varianter. Vi har tidigare provat och skrivit om Cerrati 2005Cerrati 2006Vigna Cucco 2007 , Cerrati 2008 och Vigna Cucco 2009.
Vi köpte våra flaskor en gång i tiden av den dansk-italienske vinhandlaren Carlo Merolli. Det var på den tiden han tillämpade MUK dvs MyntUnionKronor SEK=DKK=NOK. Den Danska kronan har sedan dess (2013) blivit så mycket starkare, så nu får vi omvandla våra svaga svenska kronor till danska. Hur som så betalade jag 2013 125 kronor för det här vinet. Ett veritabelt fynd!!

I doften finns en hel drös röda bär, nypon, lite rosor, målarlåda, kryddor och några skållade mandelskal.

I munnen är det ganska så slankt. Det har alltjämt en bra friskhet, men visst kan vi spåra några nyanser av en begynnande mognad. Det första vi känner är de röda bären: körsbär, tranbär, några lingon och enstaka hallon, men det finns också ett mörkare fruktdrag, som för mig betyder blåbär. Lite lättsamma örter och kryddor. I den medellånga eftersmaken tillkommer såväl rosor som violer samt några stänk eukalyptos. Tanninerna är ordentligt avrundade, men finns där och bjuder ett försiktigt motstånd.
Jag skrev sist jag provade det här att det var lite "rakt-på-sak-barolo" och så är det fortfarande. Det finns mer eleganta och komplexa Barolo, men denna är riktigt bra i all sin enkelhet och lättar vårat Barolo-sug på ett förtjänstfullt sätt.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar