måndag 4 februari 2013

2003 Barolo, Massolino

Ett litet barolosug infann sig under slutet av veckan. Jag gick ner i källaren och kom upp med en 03:a

2003 Serralunga d´Alba, Barolo, Massolino.
Massolino är ett familjeföretag som grundades 1896 av Giovanni Massolino i Serralunga d’Alba i Piemonte. Serralunga är en liten pittoresk by 400 meter över havet med ca 500 invånare. Byn är belägen på en av regionen Langhes kullar mitt i hjärtat av Barolos produktionsområde. Giovanni Massolino var en ihärdig och företagsam man som i samband med att han startade sin vinfirma även var först med att introducera elektriskt ljus i byn. På 1930-talet började man att utöka sina odlingar och kom så småningom över riktiga pärlor till vingårdar: Margheria, Parafada och Vigna Rionda. Massolinos vingårdar ligger omgärdade av bergsryggar i en dalgång som skyddar från vind och storm och ger ro åt druvorna som behöver en lång mognadsperiod. 
Massolinos viner görs i traditionell stil med jäsning i låg temperatur och lagring i stora fat av Slovensk ek.
Källa: www.tryffelsvinet.se/
Massolino tillverkar runt 120 000 flaskor om året.
Det här är deras enklaste Barolo, som det görs 38 000 flaskor av. Druvorna kommer från lite olika gårdar i Serralunga. Vinet har legat runt 30 månader på stora ekfat.
Har jag förstått saken rätt så var 2003 ett riktigt varmt år, som gav många vinproducenter en del problem och med viner som mognar lite snabbare.  På sin hemsida anger Massolino 2003 som en "Great Vintage".
Färgen är rubinröd,  med en svagt brun kant mot glaset. Transparent med lite god vilja.
Doften är inte stark, men ändå tydlig. Lite återhållen på något sätt. Har lite svårt att bestämma mig om det är mörka eller ljusa bär. Det får bli en blandning av mörka körsbär, skogshallon och jordgubbar. En lätt örtig touch med florala inslag.Det dröjer sig kvar en liten slinga av kanel och mandlar i munhålan. Det här är trevligt.
Smaken är stram och slank med begynnande mognadstoner. Vi känner friska, lite syrliga körsbär som efter hand kompletteras med en välgräddad hallonpaj. Det smyger sig på lite örter som för tankarna till en buljongtärning. Eftersmaken är lång och här blandas frukten upp med mörk choklad, eukalyptostoner, aningens viol och lite vanilj. Syran är fortfarande, efter tio år, frisk och pigg. Tanninerna är synnerligen aktiva, fast på ett snällt och tilltalande sätt. Hustrun som ibland har svårt för de mer tanninrika barolovinerna gör den här gången tummen upp.
Halva flaskan konsumerar vi dag ett tillsamman med en ört- och ostbakad kyckling. Det funkade faktisk riktigt hyggligt. Den andra halvan av flaskan njuter vi av på egen hand dagen därpå. Vinet har blivit än mjukare. Jag ska inte säga att taninerna är sammetslena, men rejält avslipade och runda är dom definitivt. I övrigt håller vinet samma spänst som dagen innan. Tack vare vinet orkade vi genomlida en uttagning i melodifestivalen.

Betyg 4

Vi köpte det här vinet 2007 via SB:s beställningssortiment för knappa 1 800 kr för en låda om sex flaskor. Vi har kvar två flaskor och det är nog egentligen nu som vinet har börjat blomma ut för fullt.
Det har varit intressant att följa vinet och se hur det tagit ett steg i rätt riktning varje gång vi provat det.

2 kommentarer:

  1. Haha, ja det var ju bra att Massolino kan fungera som tillfällig öronbedövare :)

    Har så smått börja samla på mig flaskor men det är några år kvar innan det är dags att poppa - hade inte riktigt råd med Vigna Riondan 2001 som kostade 100€ på plats. Den var dock j****t trevlig.

    SvaraRadera
  2. Vigna Rionda och så året 2001! Oh, den vill man smaka. Fast det är ju det där med priset.......

    SvaraRadera