måndag 11 februari 2013

Amarone från Allegrini

Vi öppnade i onsdags en amarone från Allegrini. Hustrun och jag brukar köra ett spinningpass i Fjärås på onsdagar. Jag drog korken ur flaskan och hällde upp två glas, innan vi åkte iväg den knappa milen till motionscentrat. Vi hinner precis komma hem och duscha innan vi slår oss ner framför TV:n för att se fotbollslandskampen mot Argentina.
Vi låter ett par hårdostar bl a en parmesan göra sällskap med vinet.

Ett glas amarone får avsluta fredagskvällen.

2006 Amarone Allegrini.
Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane. Dom är en av de större producenterna i Valpolicella. Idag drivs företaget av syskonen Franco (vinmakare) och Marilisa (försäljningsansvarig) samt deras avlidne brors dotter Silvia (PR).
Företaget äger i dag drygt 70 hektar vingårdar. De mest kända vingårdarna finns på kullen La Grola, dels vingården med samma namn som kullen, d v s La Grola, dels den högt rankade vingården La Poja på högplatån högst upp på kullen
Den 28 februari besöker Marilisa Sverige. På Halltorps Gästgiveri, strax söder om Borgholm på Öland, kommer det då att vara en winemakersdinner. Vintankar kommer att närvara. Ett lämpligt tillfälle för hustrun att besöka två syskon på Öland.
Åter till vinet.
För 20 år sedan beslöt man att rensa bort alla botrytisangripna druvor i samband med amaroneproduktionen. Många av de andra producenterna menade att det var fel. Att det var ett avsteg från den normala processen. Allegrini tog striden eftersom man ansåg att ädelrötan var negativ för såväl tanniner som polyfenoler och antocyaner, de viktigaste grundstenarna i rödvinsbygget och i dag har de allra flesta valt bort botrytisen.
Druvmixen i den här amaronen är 80% corvina, 15% rondinella och 5% oseleta.Vinet har fått ett par timmar i glasen och det känns i hela rummet. Jag kan inte påminna mig att Allegrinis amarone har varit så här expressiv i sin doft tidigare. En typisk amaronedoft har intagit rummet. Det doftar av körsbär och mörkfrukt i första hand. En svag russinton kan vi notera som kompletteras av örter och katrinplommon, men det är de mörka körsbären som dominerar.
Smaken är kraftig, ingen blygsamhet här precis. Söta, mörka körsbär och katrinplommon är det första vi hinner tänka, innan en anstormning av solmogna björnbär och lite toner av cassis gör sig påminda. Smaken är verkligen komplex och elegant. Efterhand kommer torkad frukt, örter (salvia), espresso, mörk choklad och en lätt touch av vanilj. Det finns en syra som ger vinet en friskhet och lite mer tanniner, avrundade och mjuka, än vad man vanligtvis finner i många amaroneviner.
Vi brukar kategorisera detta som en matamarone. Har man bara lite tillbehör med en viss sötma (palsternacka, jordärtskocka) så matchar vinet maten på ett bra sätt.

Ska vi leta efter svagheter så kan vi dag tre notera ett stick av alkohol i smaken. Kanske är det inte heller det mest personliga och karismatiska amaronevinet vi druckit.
Det är dock ett tusan så gott vin. Det har också förmågan att växa med åren och 06:an kommer att utvecklas och växa de närmaste åren.

Betyg 4+


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar