söndag 3 februari 2013

Lite champagne och lite sydafrikanskt

Tiden rusar som vanligt iväg. Det här påbörjade inlägget har blivit liggande några veckor. Vi hade blivit sugna på lite skaldjur, så vi plockade fram ett gäng krabbklor. Rostade lite bröd och gjorde en liten sås.
Champagne är rätt melodi till detta. Vi plockade fram en halvflaska.

Vi tog fram lite lammrester ur frysen. Vi drack till detta en cabernet sauvignon från Sydafrika.

RH Coutier
Det här är en halvflaska köpt via Franska Bolaget för 135 kr. Vi provade en flaska förra sommaren och hade tänkt ta nästa ett år senare. Nu blev det ett och ett halvt år istället. Det hade hänt det som vi hade hoppats på. Idag är det här betydligt mer tillgängligt och med begynnande mognadstoner.
Vi har en blandning av 75% Pinot Noir och 25% Chardonnay framför oss. Producenten håller till i Ambonnay, La Montagne de Reims.
I glaset skimrar en ljusgulfärg emot oss.
Det doftar av gula äpplen, gula plommon som är uppfräschade med lite gul citrusfrukt. Det finns också ett stänk av den på sommaren daggvåta grusgången.
En frisk och fräsch champagne som smakar citrus och röd/gula äpplen. Där finns en svag ton ton av tropisk frukt som lyfter bubblet lite extra. Lägg därtill en liten mineralaktig ton och vi har en trevlig, god och okomplicerad vardagschampagne. Eftersmaken är medellång och vi känner inget av den lite bittra ton som störde oss förra sommaren.
Betyg 4-


2003 Cabernet Sauvignon High Constantia Sebastian
Producent är Sebastiaan. Dom håller till i Western Cape, Coastal Region i Sydafrika.
Du som vill veta mer om pruducenten hittar info här.
Vi provade en flaska för dryga året sedan och då tyckte vi så här.

Vi har ett vin med en mörkt rubinröd färg i våra glas.
Det doftar av svarta vinbär och skogsbär. Vi noterar lite örter, blyertspenna och aningens rostade fat. Den rostade tonen drar sig lite åt kaffehållet och inte alls åt bränt gummi som är så vanligt bland en del sydafrikaner.
I gommen dominerar de mörka bären, framför allt svarta vinbär, björnbär och blåbär.Här finns också lite choklad, några nypor örter samt rosor. Eftersmaken är lång och där dyker det upp lite mer mörka bär. Fast nu är det mörka körsbär som tillkommer. Vi anar oss till en ton av vanilj  och en tilltagande smak av rostat kaffe. Rökigheten vi känner är långt ifrån det brända gummit. Det finns en snäll, behaglig syra och tanninerna är alldeles sammetslena.

Vi gillar det här vinet. Det håller också ställningarna som en av de bättre sydafrikanska viner vi druckit.
Jag ser att vi betalade 289 kr för detta vin på Systembolaget.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar