torsdag 14 februari 2013

Chablis från Domaine des Malandes

Söndagsmiddagen bestod av torskrygg, kokt potatis, skirat smör och pepparot. Denna rätt är idag nästintill en lyxmåltid, men under mina uppväxtår på 50-talet och 60-talet var det en vardagsrätt. Det var något vi åt i stort sett varje onsdag. 1 kg torsk av mellanbiten var en stående order hos vår lokale fiskhandlare i Bö Affärscentrum.

Nåväl, till söndagens måltid öppnade vi en flaska chablis. Detta gjorde vi absolut inte i mitt föräldrahem, där vin var en sällsynt förekommande dryck. Tiderna förändras minsann.

2010 Chablis Premier Cru "Cote de Léchet".
Producent är Domaine des Malandes. En familjeägd egendom som drivs av Lyne Marchive.
Egendomen omfattar  27 hektar vingårdar och det produceras ca 220 000 flaskor per år.
Druvorna kommer från stockar som är 35 år gamla.
Jäsning har skett i rostfria tankar till 100%. Vinet har sedan legat  på rostfriatankar i 10 månader.

Det är en ren och frisk doft vi möts av när vi sticker dit vår nos. Det första vi noterar är citrusdoften, men ganska snart känner vi vita blommor, gula plommon och mineraler. Mineralerna påminner nog mer om den lite magiska doften av en daggvåt grusgång. I slutet noterar vi också lite snäckskal.
Smaken känns ung och frisk. Tydliga citrusdrag som känns som en blandning av citronskal och blodgrape, men absolut inga beska drag. Äppletonerna drar mer åt det gula hållet, men med ett litet grönare anslag i eftersmaken. Lite vita blommor och persika kan vi också känna att det finns där någonstans.
Det finns gott om mineraler, som virvlar runt i en tämligen syrarik och harmonisk skrud. I eftersmaken övergår mineralerna till skaldjursaromer.

På det hela en trevlig och lite enklare chablis, som vi köpte av FranskaBolaget för dryga året sedan. Minns jag rätt så låg priset runt 140 kr flaskan.

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar