torsdag 21 februari 2013

Cotes du Rhone på Gbg Operan

För en vecka sedan,på alla hjärtans dag, var hustrun och jag på Göteborgsoperan tillsammans med vännerna L och G. Vi såg Chess. Ett par timmars trevlig musikunderhållning. Inga stordåd, men ändå sevärd.
Vi åt en bit mat i operans egna restaurang, innan föreställningen började. Det blev en kalventrecote och vi drack till detta ett enkelt vin från Cotes du Rhone.

2009 Nature du Rhone
Producent är vinhandelsfirman Ogier som grundades 1859 av Christophe Ogier, i Châteauneuf-du-Pape. På 1950-talet gick dom samman med Bessac Caves des Papes. Sedan 1994 ägs Ogier av Jeanjean S.A.
Vingårdarna är terrasserade och ligger på den högra banken av floden Rhône i regionens södra del. . Marken är minst sagt historisk med en över 2000-årig vinodlartradition. Härifrån kommer urspunglingen ”Côte du Rhône” - vinerna, som skeppades till Paris, England och Holland från hamnen Roquemaure.

Druvorna som ingår är grenache, syrah, mouvèdre och carignan. Den exakta sammansättningen har jag inte kunnat få fram. Druvorna till det här vinet kommer från Vaucluse och Gard i södra Rhône. Jordmånen domineras av kalksten och lera. Efter skörd avstjälkas druvorna och kallmacereras innan jäsningen sker i temperaturkontrollerade tankar i 12 till 18 dagar. Man pumpar runt musten i jäskärlet för maximal extraktion. Efter fermenteringen lagras vinet på stora ekfat i cirka 12 månader.


Det doftar av skogshallon, röda vinbär och örter/kryddor. Ingen stor och komplex doft utan lite enkel cotes-du-rhone-doft. Smaken får oss att associera med hallon, björnbär och mörkblå plommon. Det finns en liten syrlighet som påminner om röda vinbär. Gott om örter speciellt i eftersmaken, där vi även noterar lite lakrits och lite fattoner.. Tanninerna är snälla och tillmötesgående.
På det stora hela ett hyggligt vardagsvin som funkade till vår mat, men heller inget jag kommer att leta efter.

Betyg 3-

Vi betalade 355 kr för vinet. Det finns i beställningssortimentet och då kostar det 99 kr. 260 kr pålägg får anses som anständigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar