Vi var på besök hos våra goda vänner L och G i Göteborgs östra utkanter. L och jag har provat vin sedan mitten på 70-talet, då vi båda två slet för brödfödan på Volvo LV.
Vi började med ett glas bubbel i deras vinkällare, som är en av de trevligaste vinkällare jag känner till.
Murganheira Super Reserva Bruto, Tavora-Varosa
Det här vinet kommer från Tavora-Varosa DOC, som ligger i den nordvästra delen av regionen Beiras, inte så långt från den mer kända Duoro dalen.
Det här vinet är gjort på druvorna: Malvasia Fina, Cerceal och Tinta Roriz.
Ett enkelt men väldigt trevligt mousserande vin att starta kvällen med. Frisk doft och smak, som domineras av gröna äpplen, citrus och mineraler.
Vinet var inköpt på en gemensam semesterresa till Portugal och föranledde oss att prata minnen.
Kanske är det detta som är meningen med vindrickandet!
Betyg 3
Vi gick sedan över till att några röda viner.
2008 Reserve du Couvent, Chateau Ksara.
2003 Ch D´Arcins
2005 Bliss Vineyards Zinfandel
ll
2009 Kalecik Karasi, Prestige, Kavaklidere
Ett vin som jag köpte på flygplatsen i Istanbul i höstas. Det ingår i "Prestige serien" som producenten Kavakildere gör. Det här vinet är gjort på den inhemska druvan Kalecik Karasi..
Det doftar av ljusröd frukt/bär.Vi tänker skogshallon. Lite små nyanser av örter finns där. Doften påminner om Beaujolais. I gommen dominerar de ljusa, röda bären. Hallonsaft!! Ett ungt och fräscht vin. Lite örter finns här, som ger vinet en del karaktär. Syran skänker en friskhet åt vinet. Ett ganska enkelt vin, okomplicerat och drickvänligt. Detta är absolut en druva att hålla utkik efter för den som åker till Turkiet.
Betyg 3+
Vi avslutade kvällen med en madeira till desserten. Ett vin vi dricker alltför sällan. Varför är svårt att säga. Vi har många gånger tänkt köpa, men det har inte blivit av. Den som vill fördjupa sig i Madeiraviner kan göra detta i Niklas Jörgensens blogg Mad about Madeira. Nåväl den här kvällen bjöd L på
Bual 5 years old, Blandy´s
Det doftar av russin, kola, lite rostade nötter, apelsinskal och ännu mer torkad frukt. Trevligt!
I munnen får vi ett sött vin, men inte så där riktigt sött utan mer en dragning åt det halvtorra slaget. Den behagliga syran gör att vinet känns friskt. Vi känner rostade nötter, torkad frukt med inslag av russin och rivna apelsinskal. På sluttampen aningens vanilj. Visst tusan smakar detta mera!
Betyg 4-
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar