onsdag 27 februari 2013

Vinsession i goda vänners lag

Det här protokollet har blivit liggandes i nästan en månad utan att ha blivit färdigskrivet, men nu är det dags att färdigställa det.
Vi var på besök hos våra goda vänner L och G i Göteborgs östra utkanter. L och jag har provat vin sedan mitten på 70-talet, då vi båda två slet för brödfödan på Volvo LV.

Vi började med ett glas bubbel i deras vinkällare, som är en av de trevligaste vinkällare jag känner till.
Murganheira Super Reserva Bruto, Tavora-Varosa
Det här vinet kommer från Tavora-Varosa DOC, som ligger i den nordvästra delen av regionen Beiras, inte så långt från den mer kända Duoro dalen.
Det här vinet är gjort på druvorna: Malvasia Fina, Cerceal och Tinta Roriz.
Ett enkelt men väldigt trevligt mousserande vin att starta kvällen med. Frisk doft och smak, som domineras av gröna äpplen, citrus och mineraler.
Vinet var inköpt på en gemensam semesterresa till Portugal och föranledde oss att prata minnen.
Kanske är det detta som är meningen med vindrickandet!
Betyg 3

Vi drack en trevlig sherry till soppan. En Amontillado Medium från Marques del Real Tesoro. Smaken var nötig men ett litet bränt inslag. Lite torkad frukt och mörk choklad spetsade till smakintrycken. Någonstans emellan torr och halvtorr. Vår erfarenhet av sherry är ytterst begränsad, så därför sätter vi inga betyg, men det kändes som ett område väl värt att utforska.

Vi gick sedan över till att några röda viner.


2008 Reserve du Couvent, Chateau Ksara.

Ett vin från Bekaadalen i Libanon. Vinet är gjort på 40% Syrah, 30% Cabernet Sauvignon och 30% Cabernet Franc. Doften är extremt kryddig, men visst finns det frukt framförallt svarta vinbär. Lite fat och vanilj kan vi också ana oss till. Det vilar lite brända toner över hela doftintrycket. Smaken domineras av svarta vinbär, slånbär och kryddor. Kryddorna är tack och lov inte alls lika dominerande som i doften. Medellång eftersmak med toner av fat och vanilj. Den brända tonen gör sig påmind även i smaken. Det vilar ett intryck av obalans över vinet. Jag har druckit storebrodern Chateau Ksara, som då gjorde ett mer helgjutet intryck. Betyg 3-


2003 Ch D´Arcins
Ett vin från Haut-Medoc i Bordeaux. En Cru Bourgeois. Cabernet Sauvignon står för 60 % av druvmaterialet, Merlot ca 35% och resten Cabernet Franc. Det doftar av svarta vinbär, mörka körsbär, cederträ och lite örter. Någonstans finns där lite våt jord, som ger en trevlig bakgrund. Smaken. Här noterar vi de svarta vinbären först av allt, men sen blir det en blandning av svarta och röda bär: vinbär, körsbär,blåbär och hallon. Syran är fortfarande pigg och tanninerna är mjuka och nästan inställsamma. Medellång eftersmak med en del fattoner och en trevlig tryffel anstrykning.  En enkel vardags bordeaux, som vi ger tummen upp på. Betyg 4-

2005 Bliss Vineyards Zinfandel
Vi möter en doft av kryddiga hallon med lite vaniljkräm. I munnen känner vi hallon och plommon som drar lite åt ett litet syltigare håll. Ett mjukt och lite små mulligt vin. Lite kort i eftersmaken med  några nypor kryddor och en del fat som kompletterar frukten. Syran ger en viss friskhet åt vinet. Tanninerna, dom som finns, är helt avrundade mjuka och nertonade. Allt detta kanske inte låter så bra, men vinet känns ändå OK. Betyg 3-

ll2009 Kalecik Karasi, Prestige, Kavaklidere
Ett vin som jag köpte på flygplatsen i Istanbul i höstas. Det ingår i "Prestige serien" som producenten Kavakildere gör. Det här vinet är gjort på den inhemska druvan Kalecik Karasi.
Det doftar av ljusröd frukt/bär.Vi tänker skogshallon. Lite små nyanser av örter finns där. Doften påminner om Beaujolais. I gommen dominerar de ljusa, röda bären. Hallonsaft!! Ett ungt och fräscht vin. Lite örter finns här, som ger vinet en del karaktär. Syran skänker en friskhet åt vinet. Ett ganska enkelt vin, okomplicerat och drickvänligt. Detta är absolut en druva att hålla utkik efter för den som åker till Turkiet.
Betyg 3+Vi avslutade kvällen med en madeira till desserten. Ett vin vi dricker alltför sällan. Varför är svårt att säga. Vi har många gånger tänkt köpa, men det har inte blivit av. Den som vill fördjupa sig i Madeiraviner kan göra detta i Niklas Jörgensens blogg Mad about Madeira. Nåväl den här kvällen bjöd L på

Bual 5 years old, Blandy´s


Det doftar av russin, kola, lite rostade nötter, apelsinskal och ännu mer torkad frukt. Trevligt!
I munnen får vi ett sött vin, men inte så där riktigt sött utan mer en dragning åt det halvtorra slaget. Den behagliga syran gör att vinet känns friskt. Vi känner rostade nötter, torkad frukt med inslag av russin och rivna apelsinskal. På sluttampen aningens vanilj. Visst tusan smakar detta mera!
Betyg 4-
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar