För dryga veckan sedan var det hummerpremiär. En stor företeelse här på Västkusten. Nu är vi på Vintankar ena riktiga landkrabbor, som för minsta lilla blåst blir sjösjuka. Vi förlitar oss på vännen Viking (yrkesfiskare) och i lördags eftermiddag när han var på våg hem med båten fick vi ett erbjudande om fyra humrar. Inget att tveka på. Det är bara att slå till.
Vi dricker så klart champagne till detta.
Paul Déthunes champagner har med tiden blivit lite av mina favoriter. Rakt igenom hela portföljen är det världsklass. Paul Déthune har sin verksamhet i utkanten av byn Ambonnay, där dom förfogar över 7 ha vingårdar. Odlat vin har man gjort här i flera sekler. En omställning till hållbart jordbruk har gjorts. Knappt 60 000 flaskor fördelade på nio olika cuvéer gör dom. Jag har provat sju av dom.
Vi har ett särskilt gott öga till deras Blanc de Noirs och deras Cuvée Prestige. Den här gången var det den senare som fick göra hummern sällskap
I den friska doften hittar vi gul/gröna äpplen, lite citrus, en ton av rostat bröd, några gula stenfrukter och inte minst grusväg och stendamm. I bakgrunden en försiktig doft av blommande sommaräng. Väldigt trevligt.
Vid den första lilla klunken är det en äppelsamling som möter oss. Det börjar med friska gula sommaräpplen och landar i syrliga röda äpplen som för våra tankar till mogna cox orange. Ett inslag av röda bär finns det också och då främst smultron och syrliga jordgubbar. Här finns gott om mineraler särskilt steniga och lite kalkiga. En finstämd ton av rostat bröd och mariekex gör sig påmind. Citrusen närvarar med mandarin och blodapelsin. Aningens aprikoser och persika tycker vi oss också känna. I avslutet mynnar det ut i en frisk blodgrape.
Ja ni hör hur det låter. Vansinnigt gott helt enkelt.
Betyg 5-
Kan den utvecklas ytterligare? Ja, jag tror faktiskt det, men att hålla tassarna borta från den här är en stor prövning!
Mina flaskor är köpta från Franska Vinlista. 535 kr är priset.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar