måndag 2 september 2013

Champagne från Paul Déthune

Under veckan som gått har såväl hustrun som en av broderns söner fyllt år. Brodern bjuder in till middag, där han står för mat och dryck sånär som på välkomstchampagnen. Ur källaren tar jag upp en flaska som jag inhandlade av Franska Vinlistan i våras.

Cuvée Prestige Brut Grand Cru "Princesse des Thunes".
Producent är Paul Déthune. Producenten finns i byn Ambonnay i kanten till "Montagne de Reims".
Vi har tidigare druckit deras vanliga Brut Grand Cru och deras Blanc de Noir. Båda har vi tagit till oss och blivit väldigt förtjusta i. Naturligtvis finns det då också ett intresse att gå vidare och prova fler av deras champagner. Denna kväll blir det deras Cuvée Prestige. Det återstår sedan: Rosé, Blanc de Blanc och så deras två toppchampagner Millesime och A L´Ancienne.Av den vidstående etiketten framgår att Cuvée Prestige är gjord på lika andelar Pinot Noir och Chardonnay.

I doften hittar vi gula sommaräpplen (transparent blanche). Lite rostat bröd, en del mineraler och grapefrukt. Doften är frisk och inbjudande.
Smaken är frisk med en stor ungdomlighet. Gott om äpplen som i smaken mer är röda. Vi hittar lite röda bär som smultron. Här finns också en hel del mineraler, lite bröd och nötter. Jäklar vad den här var god. Helt klar att drickas nu, men klarar säkert flera år i källaren. Fast tveksamt om den blir så mycket bättre. Det räcker å andra sidan gott väl hur den är idag.


Vi köpte en sexpack från Franska Vinlistan för 2 250 kr. Vi delade den med tre andra personer, men som den uppträdde idag hade vi gärna behållit alla sex själv. Fast delad glädje är ju dubbel glädje.

Betyg 4+


Nu återstår bara att ta nästa steg och införskaffa Millesime och A L ´Ancienne


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar