tisdag 24 september 2013

Cykelsemester i Luberon. Del 2. Röda viner.

På kvällarna blev det rödvin till maten. De flesta smakade riktigt bra, men visst någon missräkning blev det.

Den första kvällen åt vi en mycket god middag på Le Cours Restaurant-Pizzeria i Cavaillon.
Vi drack ett av resans bästa vin redan första kvällen.
Chateau de l´Isolette ligger på nordsidan av Luberonmassiven mellan Apt och Bonnieux
Cuvée Prestige Vieilles Vignes.
Vinet kommer från stockar som är mer än 50 år gamla.
Druvorna som använts är 60% Syrah, 30% Grenache och 10% Mourvèdre.
Ett ungt vin med en fin mörk frukt, lite örter och behaglig syra. Tanninerna biter lite lagom gott i gommen. Det här dricker vi gärna igen!



Nicole bjöd på detta den magiska kvällen i La Bastide-des- Jourdans. Vi skrev om denna magiska kväll i gårdagens inlägg.

Ett mycket ungt vin. Lite för ungt egentligen. Rätt så enkelt med en fin frukt och bra syra och lite vrånga tanniner.
Producerat i ett kooperativ i Collobrières. Inget som lockar till köp.




Domaine La Blaque ligger på ca 400 m över havet i appellationen Pierrevert. Inte så långt från staden Manosque. Det är så långt österut vi kommer på vår cykeltur. Vi rundar Luberon Oriental bergen här.
Det är ett vin gjort på druvorna Grenache, Syrah och Mourvèdre.
Doften domineras av blåbär, björnbär, lite hallon och rått kött.
Smaken för tankarna mer till norra Rhone med en bra Syrahkänsla.
Det här dricker vi gärna igen!

Vi betalade 28 euro på restaurangen i Manosque.




2007 Domaine de Mayol
Det här vinet serverades till middagen vi åt på hotellet i Saint Michel L´Observatoire. Hotellet hade samma namn som byn och drevs av en skotska och fransman. Middagen var lite fantasilös men ändå helt OK. Vinet smakade mera.
Domaine de Mayol ligger på nordsidan inte så långt från staden Apt. Vinet är i huvudsak gjort på Syrah och Grenache med ett litet inslag av Cinsault.
Det doftar av mörk, mogen frukt. Smaken går i samma stil men här finns också ett litet rödare inslag. Vi spårar lite mineraler och örter. Fatinslagen finns där men inte så påträngande. Bra syra och snälla mjuka tanniner. Det här kan vi tänka oss att dricka igen.




Ett glas champagne blev det också. I den gudsförgätna hålan Cereste bodde vi på ett enkelt hotell, men maten vi åt var bland resans bästa. Förrätten blev en gormetsallad  med foie gras och vad passar bättre än ett glas champagne. Det här är en blandning av druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier samt från tre olika år. Torrt så klart och med en trevlig brödaktig ton. Gula äpplen, lite citrus och utomordentliga mineraler. Riktigt gott! Två av producentens viner finns på Bolaget dock inte denna.







Huvudrätten blev stekt ankbröst. Perfekt tillagat.
Det här vinet är gjort på lika delar Syrah och Grenache och med 20% Carignan. Vinet är uppfostrat på gamla "foudres" ett par år.

Ett hyggligt vin med stora likheter av ett bra Cotes-du-Rhone-vin.







Vi hade en övernattning i Apt. På en restaurang med en retroinredning åt vi några provencalska rätter och ett vin från Chateau La Canorgue. En familjeägd vingård på 42 ha, som i mer än 30 år varit certifierade som "Agriculture Biologique".
Vinet är gjort på 70% Syrah och 30 % Grenache samt några droppar Carignan. Det har fått sex månader på gamla ekfat.
Ett enkelt vardagsvin med en fin röd frukt, mineraler, och örter i en lite köttig ton. Det är årgång 2010 vi dricker. Den känns lite ung. Syran skänker friskhet, medan tanninerna är lite bråkiga. En av de producenter jag har hört talas om tidigare och hade därför lite förväntningar på det här vinet. Det får med ett nödrop godkänt.





Jag avslutade måltiden med en läcker chokladdessert och bad ägaren servera lämplig dryck till detta.
Ett vin gjort på enbart Grenache (Noir), som gjorts på ett portvinsliknande sätt. Det finns vissa drag av recioto trots att inga druvor torkats. En perfekt matchning.
Vinet kommer från sydfrankrike (Carcasonne i Languedoc-Roussillon). Finns i beställningssortimentet.











Veckan i Luberon kan sammanfattas som en fantastisk semester. En perfekt kombo att röra på sig och samtidigt uppleva ett nytt landskap. Cyklingen ger en bra känsla för landskapet och alla dofter man tar in förstärker bilden. Enkelt men hyggligt boende. Överlag bra mat och vin. Vinerna i Luberon har mycket gemensamt med Cote du Rhone-vinerna.
Något riktigt vingårdsbesök gjordes inte, vilket är en liten miss i protokollet. Nu var ju inte botaniserandet i områdets viner huvudskälet till resan, men visst hade det varit trevligt. Ett par flaskor fick jag med mig hem och dessa lär väl dyka upp i bloggen vad det lider.

Vi får i vinter fundera på vart nästa cykelsemester ska gå, för detta är ett semestrande vi är heltända på!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar