onsdag 4 september 2013

Chianti, Pinot Noir och Amarone. En avslutning på sommaren.

Några födelsedagar att fira så brodern bjöd på amaronerisotto till förrätt, vilket vi skrev om igår. Det blev sedan grillade lammracks till huvudrätt samt en underbar Princesstårta från Åsa Hembageri. Dock ingen vanlig Princesstårta utan fyllningen på den här varianten bestod av svartvinbärsmousse istället för grädde och hallonsylt. Gott!!

Vi drack tre viner till de grillade lammracksen och detta fick bli sommarens sista gemensamma måltid med brorsan och hans familj, då hans sista semestervecka går mot sitt slut.

2001 Castello di Brolio Chianti Classico

Producent är Barone Ricasoli. Brolio ligger i hjärtat av Toscana och Chianti i området runt Siena.
Egendomen omfattar 1 200 hektar, varav 240 hektar är planterade med vin. Vinmakare är Carlo Ferrini.
Druvblandningen är 80% Sangiovese, 10% Merlot och 10% Cabernet Sauvignon.
Vinet har legat ett och ett halvt år på ekfat av varierande storlekar.
Vi har skrivit om 04:an här och här.
Bloggen Goda vinare skrev om just 01:an för ett par dagar sedan.


Vi var inte med på noterna när det här vinet släpptes, så vi har inget att förhålla oss till mer än de 04:or vi druckit. Just den här flaskan är inköpt av Baronen själv. Brodern köpte en flaska vid en provningen för några år sedan, som Baronen hedrade med sin närvaro. Flaskan är som ni ser på bilden signerad av Baron Ricasoli.

Färgen är mycket mörkröd med dragning åt ett blåsvart håll.
Vi känner en svag doft av körsbär. Desto mer kryddor och örter anfaller våra luktorgan. Lite kaffe och choklad kan vi notera. Doften av frukt är lite utslätad och signalerar att vinet är på retur.
I munnen är de mörka körsbären lite mer alerta. En liten torkad fruktblandning noterar vi.  Även här är örterna/kryddorna tongivande. Syra finns här men den verkar vara lite på retur. Alldeles mjuka och snälla tanniner är närvarande. Eftersmaken är medellång och det dyker det upp läder, kaffe, choklad och vanilj.
Rätt gott om ekinfluenser kan vi väl sammanfatta eftersmaken som. Nu är vi inga ekallergiker, så vi lider inte av detta. Vinet känns däremot lite på retur. Vi hade nog förväntat oss en lite friskare frukt och också en högre komplexitet.
Betyg 4-

Idag är det årgång 2008 som gäller på Bolaget och priset är 349 kr.

2011 De Loach Russian River Valley Pinot Noir
Producent är De Loach Vineyards, som håller till i Russian River i Sonoma County .
Vinet är gjort på 90% Pinot Noir och 10% Syrah.

Vi får vinet blint. Detta är vår svagaste gren, men ändå så förbaskat roligt att resonera sig fram och leka 20 frågor. Idag räcker det med en sniff för att konstatera att detta måste vara en Pinot Noir. Att sedan gå vidare med land och producent är inte riktigt vår grej. Nya världen men inte längre än så klarar vi.

Det finns en tydlig doft av hallon, mogna jordgubbar, ljusröda körsbär och en del kryddor.
Smaken är packad av röd frukt: Ljusröda körsbär, söta hallon, mogna jordgubbar och rejält med kryddor. En frisk ungdomlig syra kan vi notera. Eftersmaken är medellång. Röd frukt och kryddor dominerar, men det tillkommer en liten besk ton det sista.
En enkel vardaglig Pinot Noir, som vi tycker är helt OK, samtidigt är det inget vi kommer att köpa fler av.

Betyg 3+

Priset på Bolaget är 179 kr.Kvällens tredje vin var en Amarone.

2006 Amarone, Trabucchi d´Illasi
Trabucchi d´Illasi ligger i de östra delarna av Valpolicella, som namnet avslöjar i den lilla byn Illasi. Trabucchi d´Illasi historia sträcker sig tillbaka till 1924 då de planterade sina första vinstockar. För 15 år sedan blev de certifierade som organiska odlare och deras Amarone är en av få organiska Amarone som produceras idag. Trabucchi har totalt 22 hektar vinodling (uppdelade på fem fält) som ligger mellan 160 till 300 meter över havet. 
Total produktion: 100.000 flaskor per år varav 20 000 är amarone.

Vi drack vår första amarone från den här producenten för ett år sedan. Vad vi tyckte då kan du läsa här.

En stor och mäktig doft når oss. Den domineras av söta mörka körsbär, torkad frukt och plommon. Här finns också en del örter och en viss blommighet (rosor). Ett riktigt doftvin!
Smaken är mäktig och med en stor fruktkoncentration. Återigen en dominans av söta mörka körsbär, solmogna björnbär, mörka skogshallon, katrinplommon och torkad frukt. En mängd fruktsmaker, men de är väl sammansatta, fint balanserade och bra strukturerade. Lite finmalda örter finns tassande i bakgrunden. Den friska syran ger vinet en fräschör. Alldeles sammetslena tanniner. Eftersmaken är gigantisk, där den mörka frukten får sällskap av riktigt mörk choklad, aningens vanilj och sötlakrits.
En elegant och koncentrerad amarone. Detta är inte ett matvin i första hand utan mer ett kontemplationsvin eller ett vin till hårdostarna. Det är också utifrån detta som vi gör vår bedömning.
Betyg 4+

Vi betalade 45 euro då vi privatimporterade detta.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar