tisdag 3 september 2013

Amaronerisotto

Brodern kom in och frågade om jag hade någon lämplig amarone i källaren, som han kunde få använda till kvällens amaronerisotto. Jodå, det finns det allt. Vi plockar upp en flaska som är köpt via Beställningssortimentet för ett par år sedan. Vi drack en flaska för exakt två år sedan och då tyckte vi så här.
Brodern använder drygt halva flaskan till risotton. Den resterande delen hjälps vi åt att dricka upp.

Receptet hittar du längst ner.

2007 Le Tobele
Pruducent är Degani och deras vingårdar ligger utspridda i Valpolicella Classico. Druvorna har fått torka i fyra månader innan de pressas.
Druvsammansättningen är enligt Tryffelsvinet(Importören) Corvina, Molinara & Rondinella. På Le Tobeles hemsidan anges istället Corvina Veronese, Corvinone och Rondinella.

Vi möts av en ganska typisk amaronedoft, där de mörka körsbären, plommonen och vitpeppartonen är de tydligaste markörerna.
I munnen får vi ett vin som mer liknar en bra ripasso än en amarone. Visst har vinet en viss kraft, visst finns här de typiska amaronedragen av mörka, körsbär, plommon, torkad frukt och lite örter, men den riktiga amaronekänslan infinner sig inte. Ja det är nästan så att jag inte betraktar det som ett amaronevin, utan mer som en ripasso. Men en förbaskat bra sådan. 

Slutsålt på SB. Vi betalade 225 kr när vi köpte det på hösten 2010.

Betyg 4-

Vinet hjälpte till att göra en underbar risotto. Receptet nedan är hämtat från Henrik Ungerths senaste bok, som kom ut förra hösten och som jag recenserade här.

1 Bryn 3 charlottenlökar i riktigt smör
2 Häll ner 3 dl Amarone och lår koka upp lite
3 Häll ner 4 dl riktigt Arborio-ris
4 Rör runt och avvakta tills riset har sugit upp allt vin
5 Häll nu upp 1.5 dl kalvbuljong ( du ska ha 6 dl färdig buljong på låg värme vid sidan om)
6 Rör runt och låt riset helt suga upp all buljong. Upprepa tills all buljong är slut. Svag värme.
7 Häll i 1-1.5 dl uppkokad Amarone och rör runt
8 Vänta tills riset sugit i sig all vätska och upprepa tills buljong och Amarone är slut
9 Det tar mellan 25-40 minuter från start tills Risotton är klar beroende på värmen och mängden  
     Risotto
10 Ta av kastrullen och tillsätt nyriven lagrad parmesan, som är minst 24 månader. Inte för mycket
      utan max      2 dl parmesan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar