Brodern använder drygt halva flaskan till risotton. Den resterande delen hjälps vi åt att dricka upp.
Receptet hittar du längst ner.
Pruducent är Degani och deras vingårdar ligger utspridda i Valpolicella Classico. Druvorna har fått torka i fyra månader innan de pressas.
Druvsammansättningen är enligt Tryffelsvinet(Importören) Corvina, Molinara & Rondinella. På Le Tobeles hemsidan anges istället Corvina Veronese, Corvinone och Rondinella.
Vi möts av en ganska typisk amaronedoft, där de mörka körsbären, plommonen och vitpeppartonen är de tydligaste markörerna.
I munnen får vi ett vin som mer liknar en bra ripasso än en amarone. Visst har vinet en viss kraft, visst finns här de typiska amaronedragen av mörka, körsbär, plommon, torkad frukt och lite örter, men den riktiga amaronekänslan infinner sig inte. Ja det är nästan så att jag inte betraktar det som ett amaronevin, utan mer som en ripasso. Men en förbaskat bra sådan.
Slutsålt på SB. Vi betalade 225 kr när vi köpte det på hösten 2010.
Betyg 4-
Vinet hjälpte till att göra en underbar risotto. Receptet nedan är hämtat från Henrik Ungerths senaste bok, som kom ut förra hösten och som jag recenserade här.
1 Bryn 3 charlottenlökar i riktigt smör
2 Häll ner 3 dl Amarone och lår koka upp lite
3 Häll ner 4 dl riktigt Arborio-ris
4 Rör runt och avvakta tills riset har sugit upp allt vin
5 Häll nu upp 1.5 dl kalvbuljong ( du ska ha 6 dl färdig buljong på låg värme vid sidan om)
6 Rör runt och låt riset helt suga upp all buljong. Upprepa tills all buljong är slut. Svag värme.
7 Häll i 1-1.5 dl uppkokad Amarone och rör runt
8 Vänta tills riset sugit i sig all vätska och upprepa tills buljong och Amarone är slut
9 Det tar mellan 25-40 minuter från start tills Risotton är klar beroende på värmen och mängden
Risotto
Risotto
10 Ta av kastrullen och tillsätt nyriven lagrad parmesan, som är minst 24 månader. Inte för mycket
utan max 2 dl parmesan
utan max 2 dl parmesan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar