söndag 22 september 2013

Cykelsemester i Luberon

Tillsammans med vännerna S och M hade hustrun och jag en fantastisk cykelvecka för två år sedan.
Vi gjorde då Alpillerna runt. Detta gav mersmak, så i år la vi in en cykelvecka i mitten av september.


Det fick bli Luberon runt. Luberon är en bergskedja i mitten av Provence.Vi bokade vår resa genom Loca France. Även denna gång återvände till Sverige smått lyriska. Vi hade en regnvädersdag och resten sol, lite blåsigt och en temp på mellan 20 och 25 grader.

Vårt bagage skickades mellan de orter vi övernattade på. Vi bodde på små tvåstjärniga familjehotell och på Chambre d´Hotes.
Frukost och middag ingick i resepaketet. Luncher fick vi ordna efter vägen.




Ut av de ställen vi övernattade på så var det ett som utmärkte sig på ett fantastiskt sätt.
Nicole de la Bastide i La Bastide des Jourdans.
Fantastisk mat bjöds vi på. Det blev en oförglömlig kväll med Nicole, hennes make samt deras vänner Mari och Bernard. Så mycket skratt och glädje. En magisk kväll med sin värme såväl mellan människor som träffas första gången som stämningen i övrigt. Vilket pusskalas när vi gav oss iväg morgonen därpå!!

Cyklingen gick genom flera olika appellationer bl a :

Luberon som blev en egen AOC 1988 och du hittar länken till deras hemsida här.
Syrah, Grenache Noir, Mourvèdre, Carignan and Cinsault är de druvor som i huvudsak odlas för att göra röda viner och roséviner. Till vitt vin är det i huvudsak Grenache Blanc, Clairette Blanche, Vermentino, Bourboulenc, Roussanne, Marsanne, Ugni Blanc and Viognier.

Coteaux de Pierrevert är en appellation på 338 ha som blev en AOC 1998. Syrah och Grenache ska ingå med minst 30%. Andra tillåtna druvor är Cinsault och Carignan.
Bland de vita druvorna ska Grenache blanc och Rolle (Vermentino) utgöra minst 25%. Andra tillåtna druvor är Ugni Blanc, Clairette och Roussane.

Cykellederna gick i direkt anslutning till vinplanteringar.



Skördearbetet hade inte riktigt kommit igång ännu.













Till våra luncher delade vi på en flaska rosé. Vi försökte hålla oss till lokala producenter, men i bland fick vi hålla tillgodo med viner som hade beteckningen Cotes du Rhone.
Resans första vin

Nicole bjöd på detta innan maten. Inget märkvärdigt, men ändå helt OK.
Snygg gest!

Resans bästa rosé!!


Ett dunkvin. Surt, stramt, kärvt med liten beska. Ett riktigt stolpskott från en dunk.
Överlag var rosévinerna hyggliga saker. Endast ett var en besvikelse. Synd, då det på den här restaurangen serverades en suveränt god sallad.
Domaine de Mayol är en producent som vi gärna tittar närmare på. Deras rosévin var resans bästa tätt följt av Vieux Clocher.

Lite rödviner imorgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar