måndag 9 september 2013

Valpolicella Classico Superiore, Tommaso Bussola

I den gångna veckan öppnade vi en flaska Valpolicella Superiore från en producent som är mästare inom denna vingenre. Inget för de svagsinta precis. Här är det kraft och elegans som gäller. Och smaker. Mycket och många. Extra allt på något sätt. Somliga älskar detta bl a vi på Vintankar, medans andra tycker att det blir för mycket.
2007 Tommaso Bussola Valpolicella Classico Superiore 


Strax norr om den lilla byn San Peretto i närheten av staden Negrar i Valpolicella Classico ligger vinproducenten Tommaso Bussolas 21 hektar stora egendom. Här producerar Tommaso lysande Amarone della Valpolicella Classico och Valpolicella Classico Superiore i den ultramoderna skolan. 
Superiore görs på en blandning av torkade druvor och färska druvor. 
Druvmixen är 50% Corvina, Corvinone, 40% Rondinella och 10% Molinara och andra druvor.
Ur våra glas strömmar en intensiv doft av mörka körsbär, blåa plommon, torkad frukt och lite örter. Här finns också ett inslag av höstlöv och våt jord. Riktigt angenämt!
I gommen är det mörk frukt som initialt dominerar. Mörka körsbär, björnbär och blåa plommon. Vinet är kraftfullt men samtidigt mycket elegant och komplext. Efter ett tag tränger det fram en del örter och kryddor. En viss blommighet (viol) noterar vi. Friska syror skänker vinet en fräschör. Snälla tanniner som är mjuka och lena ger vinet en speciell struktur. Eftersmaken är lång och oerhört njutbar. Här tillkommer torkad frukt, såväl fikon som en svag ton av russin, mörk choklad, lite kaffe och mandlar. Precis i avslutet kommer en liten bitter smak av krossade körsbärskärnor. Så läckert!

Betyg 4++


Vår flaska är köpt hos SB och deras beställningssortiment. Priset är 257 kr. Väl värt varenda krona.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar